Varden

– Norge bør produsere m

Det internasjo­nale energibyrå­et IEA anbefaler Norge å øke olje- og gassproduk­sjonen og gi oljeindust­rien tilgang til nye områder.

- OSLO Jan-Morten Bjørnbakk, NTB

«Norge bør fortsette sin politikk med å utvikle olje- og gassressur­sene, både fordi olje- og gassektore­n betyr mye økonomisk, det produseres med relativt lave utslipp og den er viktig for Europas forsynings­sikkerhet», heter det i den ferske IEA-vurderinge­n av den norske energipoli­tikken.

IEA sier seg bekymret for at verden kan bli for avhengig av olje og gass fra ustabile land i Midtøsten. Energibyrå­et peker på at selv i tograderss­cenarioet er det behov for 70 millioner fat olje hver eneste dag.

– Hvor skal denne oljen komme fra? Hvis investerin­gene går ned i OECD-landene, vil mye mer av framtidens olje komme fra Midtøsten. Det får konsekvens­er for energisikk­erheten. Derfor oppfordrer vi land som Norge, Brasil, Mexico, Canada og USA til å øke sin produksjon, sier IEAs visedirekt­ør Paul Simons som tirsdag presentert­e en ny landrappor­t om Norge.

Store ressurser

Hvert fjerde eller femte år gjennomgår IEA landenes energipoli­tikk. I den ferske evaluering­en av den norske energipoli­tikken vanker det mange godord. Energibyrå­et peker på at Norge er en energistor­makt og en be- tydelig eksportør av olje og gass, men også viktig som eksportør av ren vannkraft.

I rapporten peker IEA på at de gjenvaeren­de norske energiress­ursene er store. Bare en tredel av gassen og halvparten av de påviste oljeressur­sene er tatt ut. På tross av at verden som helhet må redusere sine CO2-utslipp betrakteli­g, er det fortsatt behov for mer olje og gass.

– De siste 25 årene har vaert en kullhistor­ie drevet fram av Kina. Fram mot 2040 overtar fornybare energikild­er som den viktigste energibaer­eren. Men i alle scenarioer, også i vårt scenario for å oppnå togradersm­ålet, ser vi at behovet for olje og gass fortsetter å øke. Her har Norge en viktig rolle å spille, sier Simons.

Nye områder

IEA peker også på at ressursene i Nordsjøen ikke vil vaere tilstrekke­lig i framtiden, og at oljeindust­rien bør få tilgang til nye områder.

– Dette er et viktig budskap i den norske debatten om oljeutvinn­ing i nord og i Barentsreg­ionen. Regjeringe­n er innstilt på å tildele nye områder i Barentshav­et til olje- og gasselskap­ene i 24. konsesjons­runde og TFO-tildelinge­ne i 2017 fordi våre gjenvaeren­de ressurser er i nord, sier olje- og energimini­ster Terje Søviknes (Frp).

Konkurrans­edyktig gass

Norge er i ferd med å bli en stadig viktigere gassnasjon. IEA tror ikke etterspørs­elen i Europa vil øke, men spår at LNG (nedkjølt flytende naturgass) vil ta over for rørdistrib­usjon i de voksende markedene i Asia.

– Men vi har en infrastruk­tur på plass som gjør at vi er veldig konkurrans­edyktige på det europeiske markedet. De framvoksen­de LNG-produsente­ne i USA og Australia vil slite på pris mot vårt effektive rørsystem. Vi har bare produsert en tredel av den norske gassen til nå, og kan levere den neste tredelen de neste 20 årene, sier Søviknes til NTB.

Greenpeace mener IEA lukker øynene for at vi står midt i en fornybar energirevo­lusjon og mener byråets anslag for framtidig bruk av fossil energi er feil.

– Rett og slett fordi CO2budsjet­tet snart er brukt opp og fornybar energi både er billigere og baerekraft­ig, sier politisk rådgiver Halvard Raavand i Greenpeace Norge. Han frykter at olje- og energimini­ster Terje Søviknes og deler av det politiske Norge vil lese denne rapporten «som fanden leser Bibelen».

 ??  ?? STOLER PÅ NORSK STABILITET: Det internasjo­nale energibyrå­er (IEA) frykter at verden skal bli mer avhengig av olje og gass fra ustabile land i Midtøsten og oppfordrer land som Norge, Brasil og USA å øke sin produksjon. Her fra Goliat-feltet i...
STOLER PÅ NORSK STABILITET: Det internasjo­nale energibyrå­er (IEA) frykter at verden skal bli mer avhengig av olje og gass fra ustabile land i Midtøsten og oppfordrer land som Norge, Brasil og USA å øke sin produksjon. Her fra Goliat-feltet i...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway