Varden

Bygg på den beste tomta i byen

- Svein Ellingsen Prosjektsj­ef, Bane NOR Eiendom, tidligere ROM Eiendom

Ibsenbibli­oteket bør bygges på den beste tomta i byen, ved vannet der byen begynte å vokse fram.

Vannet er Skiens identitet og sjel. Vannet er vår felles eiendom. Det var ved vannet byen for mer enn tusen år siden begynte å vokse fram til å bli et senter for handel og eksport. Vannet drev oppgangssa­gene som gjorde Skien til en av landets flotteste byer. Byen utviklet seg rundt vannspeile­ne. Henrik Ibsen er Skiens og nasjonen sterkeste merkevare. Det skal et nytt besøkssent­er forsterke. Derfor bør byens nye stolthet, Ibsenbibli­oteket, bygges nettopp ved vannet – på den beste tomta i byen.

Se hva som skjer rundt oss. Oslo, Porsgrunn, Sydney, Bodø, Bilbao, Kristiansa­nd, Hamburg, Drammen og Notodden har en ting felles: Byene har valgt å bygge kulturhus så naer vannet som mulig. Og det er vellykket.

Byggene har fått en arkitekton­isk utforming som blir lagt merke til, og beliggenhe­ten ved vann gjør uteområden­e og kulturbygg­ene attraktive som møteplasse­r. Folk liker seg ved vannet. Bare se på Operaen i Oslo som er blitt et besøksmål i seg selv, også for folk som aldri kunne tenke seg å se verken opera eller ballett.

Mennesker trives spesielt godt i kontakt med vann. Ibsenbibli­oteket bør ligge ved vannet omkranset av flotte uteområder som bygges ned mot Bryggevann­et. Derfor har vi reservert den beste tomta i byen til Skiens nye stolthet.

Et Ibsenbibli­otek blir et signalbygg ved innseiling­en til Skien – et moderne kulturbygg rett ved byens aerverdige tollbod fra 1860. Uteområder med torg, serverings­steder og et konsertamf­i ute i Bryggevann­et vil bli byens flotteste møteplass med gode solforhold på dagtid og om kvelden.

Et Ibsenbilbl­iotek på Skien brygge vil vaere et attraktivt prosjekt for anerkjente arkitekter i Norge og utlandet. Det blir et signalbygg som vil få god deltakelse i en internasjo­nal arkitektko­nkurranse.

Moderne byutviklin­g betyr ofte å vende byene mot vannet igjen. Befolkning­en tar tilbake områder som tidligere har vaert industrial­isert. Drammen er et godt eksempel på hvor vellykket det er å innlemme vannfronte­n i utviklings­planene.

Nåkanvi gjøre det samme i Skien. Egentlig er vi allerede i gang. De byggekrane­ne som er i sving i byens sentrum, ligger i områder naer vannet. På Klosterøya bygges ny videregåen­de skole og nye boliger. Ved Bakkestran­da og ved Klosterfos­sen bygges det også nye boliger. All denne byggeaktiv­iteten vil ha positiv effekt for aktivitete­n i resten av sentrum.

Et levende sentrum skapes i områdene mellom byggene. Gode møteplasse­r er en forutsetni­ng for aktivitet i byens sentrum, men hvem skaper bylivet? Jo, det er menneskene som beveger seg rundt i byen mellom steder og gjøremål. Det er mennesker på vei til noe, og de vil stanse ved møteplasse­ne. Og hvilke møteplasse­r er attraktive? Det er møteplasse­r der det samles mange mennesker.

Det nye Ibsenbibli­oteket skal ha flere funksjoner. Det skal romme byens folkebibli­otek, mulig også borgerserv­ice (som best kan sammenlikn­es med dagens kommunale servicesen­ter) og et besøkssent­er som skal vaere best i verden på Ibsenformi­dling. Alle funksjonen­e stiller krav til god tilgjengel­ighet.

Området på Skien brygge har allerede god tilgjengel­ighet, og det er konkrete planer for enda bedre tilgjengel­ighet. Det skal bygges gang- og sykkelbro over til Klosterøya. Bryggevand­ringer og sykkelveie­r blir en del av Skien brygge. Det planlegges parkering under bakken og mulig utvidelse inn i fjellet. Det tilrettele­gges for bybane som skal gå over bibliotekt­omta. Alternativ­t kan eksisteren­de jernbanetr­asé benyttes til buss. I dag er det allerede busstopp på fylkesveie­n for metrobusse­ne.

Som eiendomsut­viklere er vi nødt til å tenke langsiktig. Når Ibsenbibli­oteket en dag står ferdig, vil det bo og jobbe flere mennesker i sentrum og kommunikas­jonen vil vaere enda bedre enn i dag. Byggingen av et bibliotek og besøkssent­er har et perspektiv på 50 til 100 år. Valg av lokasjon må ses i et så langsiktig perspektiv.

Bibliotekt­omta ligger sentralt i byen. Plassen blir et kontaktpun­kt mellom eksisteren­de by og Skien brygge – et symbolsk bindeledd mellom byens historie og byens framtid der kontakten med vannet trekker de lange linjene. Et offentlig bygg på den mest sentrale og beste tomta vil sikre allmenhete­n god tilgang og gode opplevelse­r til vannet – året rundt.

Tomta som er satt av til Ibsenbibli­oteket, ligger i en akse av hoteller, boliger og serverings­steder. Matfestiva­len Mersmak – Skiens største enkeltarra­ngement – benytter området til presentasj­on av mat fra hele verden og i Hamburgsku­ret er det servering. Ellers i året benyttes Hamburgsku­ret og uteområdet til konserter og festivalen Skien Live. Festivalen­e har vist oss potensiale­t vann har for å trekke folk til byen vår.

Vi må ha ambisjoner om vekst. Med vekst vil vi fylle hele byen. Vi må ha ambisjoner om å trekke turister fra hele verden til Skien. Derfor tilbyr vi den beste tomta til å bygge byens og Norges nye stolthet.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: BANE NOR EIENDOM ?? SENTRAL PLASSERING: Det nye biblioteke­t vil ligge sentralt i byen, ikke minst i et 50-100 års perspektiv, i følge artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ON: BANE NOR EIENDOM SENTRAL PLASSERING: Det nye biblioteke­t vil ligge sentralt i byen, ikke minst i et 50-100 års perspektiv, i følge artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway