Varden

Spillet om fylket

- Knut Jarle Sørdalen Telemark Senterpart­i

Telemark som eget fylke kan snart vaere historie. Denne prosessen som nå har foregått sammenlign­er jeg med å spille sjakk. Noe uvanlig med tre spillere, men her har vi to som kjemper om «kongen» og «dronninga» og en som prøver å styre spillets gang.

Det er to som spiller og en som til slutt bestemmer hvem som skal beholde de beste brikkene. Begge fylkene ønsker å beholde fylkesmann­en og begge vil beholde fylkesmann­sembetet. Statsråd Sanner, som er den tredje spilleren, sier at Telemark og Vestfold ikke får beholde begge de beste brikkene.

Nå har Vestfold utført sitt trekk den 18. mai. De sier i sitt vedtak at fylkesmann­en skal vaere i Tønsberg, men de sier også i debatten at de vil ha embetet. Og som de selv sier i debatten er at dette ikke er en god forhandlin­gsstart.

Slik jeg forstår det så er det det regionale nivået (altså ikke Sanner) som skal bli enige om hvor fylkesmann­sembetet skal ligge. Her blir det en fellesnemn­d som vil bestemme plassering tilslutt. Vi kan risikere at kjøttvekta vil vaere i Vestfold og det er ikke en trygghet at i Telemarks vedtak ligger et ønske om likt antall medlemmer i denne nemnda .

Hvilket trekk ønsker så nå Telemark å gjøre? En ting er kampen om «kongen» og «dronninga», men vi må ikke glemme de som står midt oppe i dette og som er en del av disse brikkene. Jeg tenker på ansatte både i Vestfold og Telemark. De står nå overfor en stor strukturen­dring som de ennå ikke vet hvor havner. Nye ansatte får beskjed om at enten blir kontoret i Tønsberg eller i Skien.

Om det blir slik at Vestfold vinner «kongen» og så etterkant blir det en forhandlin­g mellom fylkene om å bli enige om «dronninga» eller embetet så har vi utført trekk som setter oss i en vanskelig situasjon. Det beste vi kan håpe på er «dronninga», mens Vestfold har sikra seg «kongen» men kan få «dronninga» på kjøpet.

Blir dette sluttresul­tatet er det ingen tvil om at vi politikere har svikta innbyggern­e i Telemark. La oss gjøre de riktige strategisk­e valga slik at vi ikke mister alt men beholder minst «dronninga».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway