Varden

ANDRE MENER

-

Åtaket i Manchester understrek­ar at det er umogeleg å sikre seg heilt mot terror. Sjølv ikkje mot bomber, som krev meir planleggin­g og difor er lettare for politiet å oppdage og forhindre enn påkøyringa­r med bil. Ei utfordring for politiet er at terroren er desentrali­sert. Terrorista­ne står sjeldan i direkte samband med organisasj­onane dei hevdar å handle på vegner av, som i våre dagar stort sett er IS. Ofte handlar dei òg på eiga hand, som gjer det endå vanskelega­re å oppdage. (...)

Ei anna utfordring er at terrorista­ne går mot såkalla mjuke mål. Det vil seie kven som helst, kvar som helst. Sjølv barn er legitime mål i terrorista­nes skakkøyrde verdsbilet­e, noko drapa i Manchester viser.

Utfordring­a er sjølvsagt at for å vinne, må politiet hindre alle aksjonar, medan terrorista­ne berre treng å lykkast med nokre få. Bergens Tidende

Nato har de siste tiårene i stadig større grad blitt definert som en allianse som skal bistå USA i offensive utenlandso­perasjoner. (...) Nå går Nato også inn som medlem av den amerikansk-ledete koalisjone­n i Syria og Irak. Libya-krigen illustrere­r hvor fatal denne tenkningen er. Manchester-terroren har også en direkte forbindels­e til Libya-krigen ettersom terroriste­ns familie var knyttet til et nettverk som opererte i Libya i allianse med Nato. (...)

Det tragiske er at Nato ikke ser ut til å ha høstet laerdom av den skjebnesva­ngre krigen. I stedet forsterker alliansen den feilslåtte strategien som fører til økt terror. Norge har ingen interesse av å bidra til å styrke en allianse som har som mål å bruke massiv vestlig militaerma­kt i andre land i tråd med Washington­s militaerst­rategiske interesser. Klassekamp­en

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway