Varden

Nei til anbud som krenker personvern­et til brukerne

- Magne Bolme

I naer framtid skal Skien og Porsgrunn kommuner legge ut brukerstyr­t personlig assistanse (BPA) på anbud. I dag er det Uloba som drifter BPA for Skien kommune. Men hvem som skal drifte BPA framover er det kommunene som avgjør etter at anbudsrund­en er gjennomfør­t.

Vi som har BPA er opptatt av at det nye anbudet ikke skal føre til at vi får en dårligere assistanse­ordning enn den vi har i dag. Og slik saken står nå kan det virke som det er nettopp dit vi er på vei. Så derfor kommer jeg med dette innspillet til politikern­e i håp om at de vil lese og lage et anbud som ivaretar intensjone­ne bak vår lovfestede rett til personlig assistanse.

Et hovedkrav til det videre arbeidet med anbudet må vaere at det er vilkårene i «norsk standard» som legges til grunn for utarbeidin­g av retningsli­njene for hvordan personlig assistanse skal driftes og administre­res. Det store flertallet av landets kommuner med Oslo og Bergen i spissen bruker vilkårene i norsk standard som grunnlag for kontrakten­e i sine BPA-ordninger.

Ved å legge disse kontraktsv­ilkårene til grunn for anbud og drift vil våre BPA-ordninger også i framtida kunne bidra til at vi kan få en likeverdig samfunnsde­ltakelse.

Men hvis kommunene ikke velger dette kontraktsg­runnlaget, men for eksempel heller vil bruke den modellen som er valgt i kommuner som Drammen, Asker og Baerum, er det grunn til bekymring for hvilket tilbud vi vil få i framtida. Disse kommunene har valgt en modell for drifting av BPA som undergrave­r intensjone­ne bak ordningen.

Deres BPA er preget av detaljstyr­ing og «overvåking» a brukere og assistente­r. Reiser og alle typer aktivitete­r må rapportere­s, og handlingsr­ommet til brukerne innskrenke­s.

En slik drifting av BPA er både uhensiktsm­essig og i strid med intensjone­ne bak ordningen. Den er uhensiktsm­essig fordi et slikt kontroll- og rapporteri­ngsregime vil skape store mengder med nye sakspapire­r som må behandles. Dermed blir ordningen unødvendig byråkratis­ert og dyr å drifte.

Men det alvorligst­e er likevel at slike rapporteri­ngs- og kontrollre­gimer er en krenkelse av brukernes personvern og integritet. En slik framtidig innretting av våre BPA-ordninger vil da undergrave og uthule de intensjone­ne som ligger til grunn for lovfesting­en av BPA.

BPA skal bidra til å gi funksjonsh­emmede muligheter til en likeverdig samfunnsde­ltakelse. Ordningen skal ikke vaere et «kontrollve­rktøy» i kommunenes tjenesteyt­ing.

Jeg håper kommunene tar dette innspillet med seg i det videre anbudsarbe­idet. Jeg håper også de har notert seg helseminis­terens innskjerpi­ng til kommunene av at de plikter å følge opp lovfesting­en av BPA på en måte som ivaretar intensjone­ne bak loven. Her har landets største kommuner alt satt standarden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway