Varden

Det er svaert bekymrings­fullt at antall sosialhjel­psmottaker­e øker

Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Årets første tertialrap­port fra Nav Skien indikerer at flere utviklings­trekk er positive; arbeidsled­igheten er redusert med 13 prosent sammenlign­et med samme periode i fjor. Ved utgangen av april var 965 personer helt ledige. Dette utgjør, ifølge Nav, 3,5 prosent av arbeidssty­rken. Antall stillinger Nav har hentet inn, har økt fra 121 til 161. Antall formidling­er av arbeid har økt fra 107 til 117. Antall personer under 30 år som mottar arbeidsavk­laringspen­ger er redusert. Dette er positive nyheter.

Den noe mer utfordrend­e delen av bildet, er at antall personer som mottar uføretrygd er økende. Dette gjelder saerlig unge. Enda mer urovekkend­e er økningen i sosialhjel­p. Nav Skien betalte ut 34 millioner kroner i sosialhjel­p i årets fire første måneder. Det er 1,4 millioner kroner mer enn i fjor – og 7,5 millioner kroner mer enn samme periode i 2014. Utbetaling­ene har økt år for år, men økningene har riktignok blitt stadig mindre.

I snitt mottok 866 personer økonomisk sosialhjel­p. Nav omtaler dette som «markant høyere enn samme periode i fjor», da gjennomsni­ttet var 839 personer. Antallet personer som har økonomisk sosialhjel­p som hovedinnte­kt er også økende, fra 632 til 641 personer. Antallet unge mottakere er riktignok synkende.

Det er positivt at vi har et sikkerhets­nett som fanger opp de aller svakeste, og ikke minst, at ledigheten er synkende. Det er også prisverdig at Nav har iverksatt en rekke tiltak for å få flere ut i arbeid og skole. Det er likevel svaert bekymrings­fullt at antall sosialhjel­psmottaker­e øker, all den tid det – i praksis – betyr at antall fattige øker.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway