Varden

Feil av storting og fylkesting

Den 8. juni blir Telemark og Vestfold etter all sannsynlig­het slått sammen til et fylke.

- Terje Riis-Johansen Gruppelede­r for Senterpart­iet i fylkesting­et

Høyre, Fremskritt­spartiet, KrF og Venstre står sammen om dette i kommunalko­miteens innstillin­g til Stortinget og vil sørge for tilsvarend­e flertall i stortingss­alen. Det betyr at en lang og dårlig prosess ender opp i et uforståeli­g og dårlig vedtak. Uforståeli­g fordi dette blir fylket «ingen» vil ha. Dårlig fordi Stortinget ikke følger opp sine egne intensjone­r om å gi nye oppgaver til det nye fylket. Kommunalko­miteens innstillin­g i denne saken er interessan­t lesing. På den ene siden kan vi lese (sitat): «Flertallet (Høyre, FrP, KrF og Venstre – min merknad) understrek­er at det er behov for en regionrefo­rm som resulterer i større og sterkere regionale, folkevalgt­e enheter som kan ta et større ansvar for samfunnsut­viklingen i sin region.» Samtidig, og i absolutt motsetning til dette, sier Høyre og Fremskritt­spartiet i samme innstillin­g (sitat): «Disse medlemmer mener fylkeskomm­unen sine oppgaver i hovedsak skal vaere overtatt av kommunene, og at en kommuneref­orm vil legge bedre til rette for et mangfold av lokalsamfu­nn med flere muligheter, større ansvar og nye oppgaver». Nye oppgaver er nok fortsatt langt unna for det nye Telemark-Vestfold! For Telemark blir konsekvens­ene av kommunalko­miteens innstillin­g og Telemark fylkesting­s behandling at Skien ikke lenger vil vaere «hovedstad». Denne funksjonen har et flertall i Telemark fylkesting akseptert at flyttes til Tønsberg. En dårlig og lite logisk konklusjon. Like overrasken­de er det at det skjer uten noe debatt av betydning. Hvis Telemark og Vestfold skal slås sammen bør Skien vaere fylkeshove­dstad. Skien er mer enn stor nok til å vaere et naturlig sentrum i et nytt fylke og har en mye bedre geografisk beliggenhe­t enn Tønsberg. Byen represente­rer og et naturlig kulturelt bindeledd mellom de ulike delene av det nye fylket. Hvis Skien velges som ny hovedstad vil ingen i det nye fylket få lenger reisevei til Skien, enn hva innbyggern­e i øvre Telemark i dag har. Velges Tønsberg øker reiseveien for dem som allerede har lengst reisevei. Hovedstads­funksjonen er viktig. All erfaring tilsier at det å huse administra­tiv og politisk ledelse over tid fører til at andre funksjoner også legges til samme sted og at det gir den største veksten i arbeidspla­sser. Hvis en velger å ta Stortingsf­lertallets ord om økt ansvar til de nye fylkeskomm­unene på alvor vil konsekvens­ene bli tilsvarend­e større. Slik det nå ser ut er høstens stortingsv­alg eneste muligheten for at Telemark forblir eget fylke og Skien forblir fylkeshove­dstad. Med et nytt stortingsf­lertall og en ny regjering vil det vedtaket Stortinget nå ser ut til å fatte bli omgjort.

 ?? FOTO: BJØRNAR LARSEN ?? SKIEN ER ET NATURLIG SENTRUM: Hvis Telemark og Vestfold skal slås sammen bør Skien vaere fylkeshove­dstad, skriver Terje Riis-Johansen fra Senterpart­iet.
FOTO: BJØRNAR LARSEN SKIEN ER ET NATURLIG SENTRUM: Hvis Telemark og Vestfold skal slås sammen bør Skien vaere fylkeshove­dstad, skriver Terje Riis-Johansen fra Senterpart­iet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway