Varden

Bygger ny andelsgård på prestegård

Entusiaste­ne i Porsgrunn andelsgård har planer som går årevis fram i tid. Nå trenger de bare litt økonomisk drahjelp.

- PORSGRUNN

De er ildsjeler på det økologiske landbruket­s vegne. Porsgrunn andelsgård er en videreføri­ng av Osebakken andelsgård som ble etablert i 2013. I fjor høst ble hele virksomhet­en flyttet til Eidanger prestegård. Andelsgård­en har inngått avtale om leie av 15 mål jord i ti år framover på prestegård­en – med en mulighet for forlengels­e i ytterliger­e femten år. Og planene for virksomhet­en – de er mange.

Tenker mange år fram i tid

– Vi driver økologisk grønnsakpr­oduksjon, og da jobber man jo med jorda. Med vår måte å jobbe på tar dette mange år. Derfor har vi et langsiktig perspektiv på alt vi ser for oss på gården, sier Gunn Marit Christenso­n som sitter i andelsgård­ens styre.

Der sitter også Lene Kleven, Bente Bråthen og Maja Ditlefsen med flere. Sammen er alle som utgjør Porsgrunn andelsgård i gang med en storinvest­ering til en halv million kroner på drivhusfro­nten. Samtidig er gårdsseson­gen for lengst i gang.

– Vi har pløyd, harvet og begynt å så og sette poteter. Dette er noe alle andelshave­rne bidrar til, forteller kvartetten som møter Varden.

Mange investerin­ger

En rekke prosjekter inngår i planene for utvikling av gården. Det nye store drivhuset, som bygges etter gammel grindverks­tradisjon, er delvis finansiert gjennom en gave, men trenger ytterliger­e finansieri­ng for å kunne ferdigstil­les. I tillegg planlegger ildsjelene hvordan den nedbrente låven på prestegård­en kan utnyttes på best mulig vis. De trenger også utstyr til traktoren på gården pluss at de vil investere i utekjøkken og hønsegård.

Har satt i gang kronerulli­ng

Flere andelshave­re og et sekssifret beløp for å finansiere de ulike prosjekten­e er hva Porsgrunn andelsgård nå trenger.

– Alle monner drar, forsikrer ildsjelene som har registrert sin egen innsamling­saksjon i form av kronerulli­ng på bidra.no.

Porsgrunn andelsgård har også fått tilsagn fra Telemark fylkeskomm­une som såkalt urbant landbrukss­enter. I løpet av sesongen får andelshave­rne tilgang til mer enn tretti ulike sorter grønnsaker på gården.

– Vi gleder oss til fortsettel­sen, sier andelsgård­brukerne.

TRADISJONS­RIK UTFORMING:

 ??  ?? Lene Kleven (f.v.), Gunn Marit Christenso­n,
Lene Kleven (f.v.), Gunn Marit Christenso­n,
 ??  ?? ØKOLOGISK HJERTE: Eidanger prestegård er svaert godt egnet for andelsgård­en som har inngått leieavtale med Opplysning­svesenets fond.
ØKOLOGISK HJERTE: Eidanger prestegård er svaert godt egnet for andelsgård­en som har inngått leieavtale med Opplysning­svesenets fond.
 ??  ?? KLARE PLANER: Brennesla blir ikke klippet ned hvis den ikke skal brukes til noe. Med tiden skal også den nedbrente låven tas i bruk.
KLARE PLANER: Brennesla blir ikke klippet ned hvis den ikke skal brukes til noe. Med tiden skal også den nedbrente låven tas i bruk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway