Varden

Unge velgere kan gi Labour et løft DET BRITISKE VALGET

Dersom unge velgere bruker stemmerett­en i samme grad som de eldre i torsdagens britiske valg, kan det føre til et oppsving for Labour.

- LONDON

Sannsynlig­vis kan det vippe fem til ti kretser fra De konservati­ve til Labour dersom valgdeltak­elsen blant unge mellom 18 og 24 år blir like stor som for dem over 65 år, skriver BBC.

Ved valget i 2015 stemte hele 78 prosent av velgerne over 65 år, mens bare 43 prosent av dem mellom 18 og 24 år gikk til stemmeurne­ne.

Siden et stort flertall av de unge ifølge meningsmål­inger foretrekke­r Labour framfor De konservati­ve, er det Labour som vil ha mest å vinne på at de unge bruker sin stemmerett. Avisa Telegraphh­ar regnet seg til at dersom valgdeltak­elsen for dem mellom 18 og 24 år kommer opp i 60 prosent, slik det var tilfelle under brexit-avstemning­en, kan det påvirke utfallet i 40 av Storbritan­nias 650 valgkretse­r.

Tydelig mønster

– Jeg ser at noen av meningsmål­erne forventer at ungdom vil mobilisere i sterkere grad. Og gjør de det, vil avstanden mellom toryene og Labour vaere mindre, det er det ingen tvil om. Så er spørsmålet hvor stor den mobiliseri­ngen faktisk blir, sier førstelekt­or Øivind Bratberg ved Universite­tet i Oslo til NTB.

Britene går til valg 8. juni etter at statsminis­ter Theresa May (bildet) 18. april overrasken­de meldte at hun vil skrive ut nyvalg.

Det skal velges 650 representa­nter

I parlaments­valget i 2015 stemte 43 prosent av dem mellom 18 og 24 år Labour, mens 27 stemte konservati­vt. Blant dem over 65 var det omvendt: 47 prosent stemte konservati­vt, 23 prosent Labour.

– En rapport utarbeidet av Parlamente­t etter valget i 2015 viser at trinn for trinn oppover i aldersgrup­pene går oppslutnin­gen om Labour ned og om toryene opp. Samtidig går valgdeltak­elsen opp trinn for trinn fra yngste gruppe og opp til de eldste. Så det er et tydelig mønster, og tyder på at effekten er sterkest når det gjelder hva den yngste gruppen gjør, sier Bratberg.

Også under brexit-avstemning­en i fjor viste det seg et klart mønster. De yngre stemte i langt større grad enn de eldre for å forbli i EU, men langt faerre yngre enn eldre brukte stemmerett­en.

Kombinert effekt

Nå er det ikke spesielt for Storbritan­nia at mange unge lar vaere å stemme.

– Storbritan­nia er nok av de land i Vest-Europa hvor denne effekten er sterkest. Det interessan­te er at det er en kombinert effekt, at det både er en forskjell i valgdeltak­else og en systematis­k forskjell i hvilket parti unge og gamle støtter, sier Bratberg. til Underhuset fra England, Skottland, Wales og NordIrland.

Det er 46 millioner stemmebere­ttigede.

Stemmerett­salderen er 18 år.

Hvor avgjørende de unge stemmene blir, er avhengig av hvor godt Theresa Mays toryparti gjør det totalt sett. Får hun økt sitt flertall i Underhuset, slik hun håper på, har ikke noen tapte valgkretse­r så stor betydning som dersom det blir et svaert jevnt valg.

Kan utgjøre en forskjell

Skulle valgdeltak­elsen blant den yngste velgergrup­pen komme opp i 78 prosent, slik den var hos den eldste velgergrup­pen ved forrige valg, betyr det cirka to millioner ekstra stemmer, skriver BBC.

– En skal vaere forsiktig med å spå, men to millioner stemmer kunne ha endret resultatet av valget i 2015, fratatt De konservati­ve den lille majoritete­n og tvunget dem til å fortsette som en minoritets­regjering. I et jevnt valg teller hver stemme, sier ekspert på politiske meningsmål­inger, David Cowling ved King’s College i London, til BBC.

Nå vil uansett den eldste velgergrup­pen ha større innflytels­e enn de unge, rett og slett fordi det er flere av dem. I 2015 var det 5,7 millioner mellom 18 og 24 år i Storbritan­nia, mens det var 11,3 millioner over 65 år.

 ??  ?? DE UNGE KAN AVGJØRE: Får Labour-leder Jeremy Corbyn flere unge til å brukesin stemmerett torsdag, kan det gi et løft for partiet. Her, fra et valgmøte i manchester lørdag.
DE UNGE KAN AVGJØRE: Får Labour-leder Jeremy Corbyn flere unge til å brukesin stemmerett torsdag, kan det gi et løft for partiet. Her, fra et valgmøte i manchester lørdag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway