Varden

Staten med 26 milliarder i underskudd i første kvartal

- OSLO

Statens inntekter økte med 8 milliarder kroner i første kvartal i år, men utgiftene økte enda mer. Fasiten ble et underskudd på 26 milliarder kroner.

Årsaken til underskudd­et er økte utgifter – først og fremst fordi overføring­ene til helseforet­akene og Bane Nor økte kraftig – med hele 11 prosent, ifølge Statistisk sentralbyr­å. Overføring­ene til helseforet­akene og statens jernbanein­frastruktu­rforetak sto for 33 av den samlede utgiftsøkn­ingen på 34 milliarder kroner fra første kvartal i fjor.

Bane Nor har ansvaret for utbygging, drift og vedlikehol­d av jernbanene­ttet. Statens utgifter til disse oppgavene framkommer ikke lenger i statsregns­kapet, men framkommer som overføring­er til Bane Nor.

Statens inntekter steg med 8 milliarder kroner i første kvartal, sammenlign­et med første kvartal i fjor. Statens samlede utgifter var på 342 milliarder kroner i første kvartal, mens inntektene beløp seg til 316 milliarder.

Det er fjerde kvartal på rad at statsregns­kapet viser underskudd. Overskudde­ne har vaert fallende omtrent siden Solbergreg­jeringen tiltrådte, og bikket over i rødt for første gang på 20 år i andre kvartal i fjor.

Underskudd i statsregns­kapet dekkes inn med overføring­er fra oljefondet. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway