Varden

Klassisk fornyelse

Teater Ibsen fornyer seg med klassikere denne høsten. Det syns teatersjef­en er skummelt.

- SKIEN Vendy Berg Hegle ▶ vendy.berg.hegle@varden.no

– Jeg har det med å bli litt lei av meg selv, og for å ikke gro fast presentere­r jeg nå en klassikerh­øst på Teater Ibsen. Både for å gi mangfold til publikum og for å utfordre meg selv, sier Bye, som påpeker at hans tid som teatersjef hittil har vaert preget av mye dokumentar­isk teater og flere urpremiere­r.

Nå gir teateret seg i kast med klassikern­e «Hedda Gabler» av Henrik Ibsen og «Dødsdansen» av den svenske dramatiker­en August Strindberg. Det er første gang teateret setter opp «Hedda Gabler» og så langt Bye vet, første gang de setter opp noe av Strindberg. Bye medgir at det skjer med en viss dose frykt.

– Dette er forestilli­nger som er satt opp utallige ganger tidligere, og jeg ønsker ikke at det bare skal vaere nok en oppsetting. Vi skal bringe noe nytt og saeregent inn i dem, sier han, og opplyser at den røde tråden i høstprogra­mmet er makt – med supermakt i den ene enden av skalaen, og avmakt i den andre.

Annerledes Ibsen

Teateret er nå inne i sin tredje prøveuke av «Hedda Gabler» som har premiere 23. august.

– Den tar opp temaet makt på en innstendig måte, og er dessuten et mesterverk, sier Bye.

Den finske regissøren Cilla Back har regien, og Bye vil kryptisk beskrive deres retning på Ibsens drama som «annerledes». Manuset er kraftig bearbeidet og det er kun det absolutt nødvendige som blir sagt.

– Cilla Back jobber koreografi­sk, det vil si at hver eneste bevegelse er bestemt ned til hver minste detalj. Jeg mener det bokstaveli­g når jeg sier at vi må gjøre alt 100 ganger før hun er fornøyd. Jeg gleder meg til å vise resultatet fram for publikum, sier Bye, som har rollen som Hedda Gablers ektemann Jørgen Tesman. Hedda blir spilt av Ida Elise Broch, som blant annet er kjent fra roller i «Lilyhammer» «Det tredje øyet» og «Mannen som elsket Yngve».

Levende døde?

17. november er det premiere på «Dødsdansen». Klassikere­n fra 1900 som Strindberg ventet i fire år på et teater skulle tørre å sette opp. Regien er det masterstud­ent ved Kunsthøgsk­olen i Oslo, Martin Lotheringt­on, som står for, og de skuespille­rne i trekantdra­maet har alle bakgrunn fra improteate­r.

– Satt på spissen kan man si at «Dødsdansen» er Hedda Gabler 50 år senere når alt har gått «rakt åt skogen». Vi tilnaermer oss den som en beksvart komedie, hvor alle som har befunnet seg i et turbulent forhold kan kjenne seg igjen, sier Bye, og antyder at ekteparet Edgar og Alice muligens vil vaere levende døde i Teater Ibsens versjon.

Interaktiv­e fortelling­er

I september kombinerer skuespille­r Kasper Skovli Botnen i en eller annen grad alle folkeevent­yr om Askeladden i barnefores­tillingen om eventyrhel­ten. Forestilli­ngen er interaktiv, det vil si at det i alt lages tre versjoner av den, men at det er publikum som bestemmer hvilke av de tre retningene den skal ta – om han skal kappete med troller eller målbinde prinsessa, for eksempel.

18. og 19. oktober arrangerer Teater Ibsen og Skien kommune Ibsen Awards, med forestilli­nger fra blant annet Hellas og Marokko.

 ?? FOTO: VENDY BERG HEGLE ?? KLASSIKERE: Teater Ibsen lager sine egne vrier på klassikern­e «Hedda Gabler» «Dødsdansen» denne høsten. Teatersjef Thomas Bye har selv en rolle i «Hedda Gabler» og opplyser at prøvene med regissør Cilla Back er fysisk utmattende. – Cilla ser på det som...
FOTO: VENDY BERG HEGLE KLASSIKERE: Teater Ibsen lager sine egne vrier på klassikern­e «Hedda Gabler» «Dødsdansen» denne høsten. Teatersjef Thomas Bye har selv en rolle i «Hedda Gabler» og opplyser at prøvene med regissør Cilla Back er fysisk utmattende. – Cilla ser på det som...
 ?? FOTO: TEATER IBSEN ?? HEDDA GABLER: Her er gjengen som for tiden er inne i sin tredje prøveuke av «Hedda Gabler».
FOTO: TEATER IBSEN HEDDA GABLER: Her er gjengen som for tiden er inne i sin tredje prøveuke av «Hedda Gabler».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway