Varden

Kampen om «skal»

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Ordet «skal» har ført til kamp mellom regjeringe­n og NHO-forbundet Norsk Industri. Det hele dreier seg om en omlegging i styringsav­talen for Enova. I industrime­ldingen foreslår regjeringe­n at Enovas aktivitete­r «kan rettes inn mot alle sektorer». Her mener Norsk Industri at ordet «kan» må byttes ut med «skal», samt at det legges til at kvoteplikt­ig sektor inkluderes. Kvoteplikt­ig sektor er i hovedsak olje- og gassnaerin­gen, men også prosessind­ustrien på land. Yara, Norcem og Ineos er blant de lokale virksomhet­ene med kvoteplikt­ige utslipp.

– Det er rett og slett en skandale hvis dette ikke rettes opp i. Allerede nå har bedrifter fått avslag på sine søknader til Enova om støtte til meget gode klimavennl­ige prosjekter. Vi krever at dette rettes opp i forbindels­e med Stortinget­s behandling av Industrime­ldingen denne uken, sier Norsk Industri-sjef Stein LierHansen til VG. Han får støtte fra Ap, Sp, Venstre og Bellona.

Enova påpeker at støtte til kvoteplikt­ige anlegg kan vaere «dobbel virkemidde­lbruk» og at det kan «virke forstyrren­de på CO2-kvotesyste­met». Olje- og energimini­ster Terje Søviknes (Frp) viser til at ordningen må legges om fordi «kvoteplikt­ig sektor er en del av et kvotemarke­d, som skal finansiere klimatilta­k i den sektoren».

Omlegginge­n kan dreie seg om milliarder av kroner som kan bidra til en mer framtidsre­ttet og klimavennl­ig industri. Dette må vaere viktigere enn at vi kan oppleve «dobbel virkemidde­lbruk» eller at det kan «forstyrre» kvotesyste­met.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway