Varden

Syden, Søren og sydvesten

- Per Arne Rennestrau­m journalist

Noen tar sommerferi­e enda tidligere enn andre, og man skal ikke se bort fra at undertegne­de er i sørlige strøk når dette leses. Og her er det sikkert fint, får man håpe.

Syden er ikke bare et stort land, det er også et noe underlig ord. I moderne norsk heter syd sør. Ergo burde Syden hete Søren. Men det har jeg ennå til gode å se at noen bruker. Søren er ikke alltid i sør, for øvrig. Folk som bor ved ekvator må jo reise nordover når de skal til Spania, som da er Norden. Her i nord reiser vi også en god del vestover. En avis som utkommer i hovedstade­n fortalte nylig at stadig flere nordmenn oppsøker Florida, som er blitt det nye Syden. Men det ligger vel minst like mye vest som syd, så derfor kunne det like gjerne hete Sydvesten, som vel også er navnet på et finurlig hodeplagg. Et plagg man for øvrig håper å slippe å bruke i Syden, for søren!

Det hadde vaert greit å få definert hvor Syden eller Søren egentlig ligger. Det blir jo brukt om så mangt. Og jo varmere kli- ma vi får, desto lenger nord kryper Syden/ Søren. Sørlandet, eller Sydlandet, er nok i overkant, så vi må nok minst til Aalborg. På den andre siden har jeg sjelden sett en finere strand enn den på Osebakken som strengt tatt ligger ganske langt nord i Porsgrunn. Men for folk i Skien er den et slags Syden, hvis man ser ganske så stort på det. For ikke å snakke om Olavsberge­t eller Røra.

Porsgrunn har ikke helt greid å utnytte potensiale­t i at folk litt lenger nord søker seg til et litt mildere klima. Det eneste aberet her er at prisene på biffsnadde­r og paraplydri­nker holder en høyere standard enn det årets lønnsoppgj­ør legger opp til. Det er nok det som heter folkehelse­tiltak.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway