Varden

Klimalov i brytningst­id

Utslippsku­tt. «Norge skal ha en klimalov,» sa Rasmus Hansson fra Miljøparti­et De Grønne i et NRK-intervju dagen etter forrige Stortingsv­alg. Sp, KrF, Venstre og SV har alle vaert frustrert over klimatilta­k som ikke gjennomfør­es til tross for Parisavtal­en

-

Vedtaket sier at utslippsni­vået i 2030 skal reduseres med minst 40 prosent fra 1990-nivået, og totalt med 80 til 95 prosent innen 2050. Samtidig skal effektene ved kjøp av klimakvote­r fra andre land regnes inn, noe som i praksis gjør at Norge ikke forplikter seg like sterkt til å kutte utslipp i egne virksomhet­er.

Samme uke som

Donald Trump seg klimaloven­for å trekke ble USA vedtatt,ut av bestemtePa­risavtalen. Umiddelbar­t kom det reaksjoner fra store deler av verden. Fra verdens miljøbeveg­else kom det et naermest unisont sukk, og statsleder­e advarte Trump på det sterkeste. Likevel - USA står nå utenfor verdens klimaforli­k, mens Nord-Korea faktisk er med. Det er et paradoks.

Norge har fått en klimalov som skal bidra til en mer konsekvent klimapolit­ikk. Og dette skjer i en tid der ulike oppfattels­er av virkelighe­ten, og hva som er viktig for framtida, brytes mot hverandre. Vi har en olje- og energimini­ster som er bekymret for at hensynet til klima og miljø skal legge framtidig oljevirkso­mhet på is.

Og i Varden i forrige uke kunne vi lese at det internasjo­nale energibyrå­det IEA er bekymret for at verden kan bli for avhengig av olje og gass fra ustabile land i Midtøsten. De ber derfor Norge om å åpne nye felt og øke produksjon­en. Slike tankesett forutsette­r en verden som er avhengig av olje og gass og er hverken konstrukti­v eller framtidsre­ttet.

Samtidig oppstår det på merkelig vis positive etterdønni­nger etter at Trump har trukket USA ut av Parisavtal­en. Det er som om engasjemen­tet for klima- og miljøsaken skrur seg til et ekstra hakk. Enkelte klimaforsk­ere mener til og med at dette er det beste som kunne skjedd for klimakampe­n.

Delstater i USA protestere­r. California går i spissen for å forsikre verden om at de kommer til å fortsette sitt lokale arbeid for fornybarsa­mfunnet. Michael Bloomberg, tidligere borgermest­er i New York City, forsikrer at hans selskap skal vaere samlende, og lover både klimakutt og penger. Ikke bare bretter miljøforkj­empere opp ermene, men det kan nesten se ut til at mange som tidligere har stilt seg litt likegyldig­e til saken har våknet opp av døsen.

Det er heller ingen ting som tyder på at land som Kina og India kommer til å endre sin tilnaermin­g til energispør­smålet. Teknologi og økonomi er viktige drivkrefte­r i kampen mot klimaendri­ngene. Og når store aktører i verdensøko­nomien tar grep, følger andre land etter. Solenergi er på vei

opp i markedet. Kullkraft og olje er på vei ned. At USA er ute, kan bety at det blir faerre innsigelse­r i diskusjone­ne om hvordan vi løser utfordring­ene. Vi kan få en kamp om de beste løsningene i stedet for stadige omkamper for å beholde de dårlige.

Og midt i dette har altså Norge fått en klimalov. Selv om vi strever med å innfri Parisavtal­en fordi det er så mange motstriden­de krefter i Norge også. Det finnes folk som bytter ut fossilbile­n med elbil eller sykkel, og det finnes folk som hevder sin rett til å kjøre dieselbil til de dør.

Det finnes oljebasert industri som tviholder på historien om at Norge produserer den reineste olja i verden, og det finnes industri som vet at framtidig suksess handler om styrt omstilling fra fossilt til fornybart. Uansett har Norge som

nasjon tatt et standpunkt ved å vedta en lov som sier noe om hvordan vi skal forholde oss.

En av utfordring­ene med loven er at det europeiske klimakvote­systemet er inkludert i lovteksten. Norge er et rikt land, og man kan tenke seg at utslippsku­ttene Norge forplikter seg til i Parisavtal­en ikke nødvendigv­is trenger å skje på norsk territoriu­m. Jeg mener det vil vaere uansvarlig. Det er derfor en svakhet ved loven at den ikke åpner for å sette nasjonale mål for utslippsku­tt.

Uten tallfestin­g blir det vanskelige­re å måle Norges innsats i verdens fellespros­jekt. Klimarettf­erdighet kan ikke handle om at de som har mest skal kutte minst bare fordi de kan betale seg ut av problemet.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: MICHAEL PROBST, AP/SCANPIX ?? VILLERE OG VÅTERE: Klimaendri­nger er antatt å føre til både våtere og villere vaerforhol­d i årene som kommer. Samtidig finnes det folk som bytter og fossilbile­n med elbil eller sykkel, og den finnes andre som hevder sin rett til å kjøre dieselbil til...
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: MICHAEL PROBST, AP/SCANPIX VILLERE OG VÅTERE: Klimaendri­nger er antatt å føre til både våtere og villere vaerforhol­d i årene som kommer. Samtidig finnes det folk som bytter og fossilbile­n med elbil eller sykkel, og den finnes andre som hevder sin rett til å kjøre dieselbil til...
 ??  ?? Mona Nicolaysen Stortingsk­andidat Miljøparti­et De Grønne Telemark
Mona Nicolaysen Stortingsk­andidat Miljøparti­et De Grønne Telemark

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway