Varden

Elever pyntet pynt etter eget hode

Pynten bakom Menstad bydelshus har ristet av seg et frynsete rykte. Sti med kunst leder deg til ny utescene og flott utsikt.

- ▶ SKIEN

Skånsomt festet Kultur på kanten

Sceneplatt­ingen på naer 40 kvadratmet­er ført opp i fjor har nå fått tak, og det er lagt inn strøm til instrument­er og scenelys. Siste søndag i mai spilte André Kassen her for 40-50 publikumme­re, tross sparsomt med benkeplass utenom den fine gapahuken. Nicolai Bogdan og Frode Kvisvik er neste på plakaten allerede i kveld.

– Dette må vaere scenen i Grenland med best utsikt, fra Herøya til Lifjell på klare dager, reklamerer Rolandsen. Bydelshuse­t, som har alle rettighete­r, organisere­r utlån av scenen.

Like ved stien ligger en stor stein, nesten plan som et bord.

– Det der skal visstnok vaere pokerstein­en hvor Menstadarb­eidere spilte bort lønna, sier Rolandsen. Den har nok bidratt til at skogholtet fra gammelt av har hatt et ufordelakt­ig rykte som feste- og røykeplass .

Men det var før bydelshuse­t og ungdomssko­len innledet et samarbeid høsten 2016, som har resultert i flere kunstutsti­llinger, inkludert utsmykking av bydelsskog­en. Elevene viser gjerne at de bryr seg om naermiljøe­t sitt.

Rolandsen er ikke i tvil: – Vi er verdens beste naboer!

Beboerne ved Haugsåsen bokollekti­v gleder seg like så over nye sanseinntr­ykk i naermiljøe­t. Mellom der skiltet skal stå og utescenen ytterst på pynten har elevene dekorert traer og steiner med fargesprak­ende installasj­oner: Zalogrønne, rosa og knallrøde fuglekasse­r på snei, sjokkrosa sykkelfelg med perler, psykedelis­k kulørte CDplater, halvannenl­itere i samme gate og ekte steinansik­ter bakom trestammer. Sammen med kunstfagla­ererne Georg Olavi Pöyhönen og Torill Ringsjø overrasker ungdomssko­leelevene skogens besøkende.

Fagansvarl­ig ved Menstad bydelshus, Brynjard Rolandsen, påpeker at kunsten er satt opp uten et spikerslag.

– Området har naturmessi­g høy verdi, så vi kan ikke utfordre det biologiske mangfoldet mer enn dette, forklarer han. Onsdag ble det offisielle skiltet til «Bydelsskog­en Kulturia» avduket, innendørs på bydelshuse­t på grunn av øsregn. Navnet på tavla har Menstad ungdomssko­le foreslått i en navnekonku­rranse. Utsmykking­en av skogholtet er nemlig foretatt av valgfagkla­ssene på «Design og redesign» på 8. trinn og av «Kulturuttr­ykk» på 8.-10. trinn.

 ??  ?? KUNSTNERE OG NAVNGIVERE: Jonathan Taranger (f.v.), Dina Eriksen, Muhmire Muhtar og Emma Arvesen var blant de 26 8.-klassingen­e som overvar åpningen av «Kulturskog­en Kulturia» bakom Menstad bydelshus. Bak skimtes Katrine Daviknes
fra bydelshuse­t. Hun...
KUNSTNERE OG NAVNGIVERE: Jonathan Taranger (f.v.), Dina Eriksen, Muhmire Muhtar og Emma Arvesen var blant de 26 8.-klassingen­e som overvar åpningen av «Kulturskog­en Kulturia» bakom Menstad bydelshus. Bak skimtes Katrine Daviknes fra bydelshuse­t. Hun...
 ??  ?? EIKETRE: Eiker i overrasken­de farger i Bydelsskog­en Kulturia.
EIKETRE: Eiker i overrasken­de farger i Bydelsskog­en Kulturia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway