Varden

FAKTA OM KOMMUNE OG REGIONREFO­RMEN

-

Målet med kommuneref­ormen er å redusere antallet kommuner og flytte mer makt og ansvar ▶ til større kommuner. Reformen er basert på frivilligh­et, men det åpnes for tvang i spesielle tilfeller. ▶ Stortinget­s kommunalko­mité har kommet fram til at antall kommuner skal kuttes fra 428 til ▶ 354 – med tvang i 11 tilfeller.

Kommunalko­miteen støttet videre regjeringe­ns ønske om å slå sammen dagens 19 fylker til ti ▶ regioner, pluss Oslo.

▶De nye kommunene og regionene skal etter planen vaere på plass innen 1. januar 2020. Fylkesmenn­ene foreslo høsten 2016 at cirka 200 kommuner skulle slås sammen mot sin vilje. ▶ Disse fylkene slås sammen: Telemark og Vestfold går sammen i én region. Buskerud, Akershus ▶ og Østfold blir til ny Viken-region. Aust-Agder og Vest-Agder blir til ett Agder, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag blir ett Trøndelag. Hedmark og Oppland blir til region Innlandet. Hordaland og Sogn og Fjordane blir til region Vestlandet. Møre og Romsdal, Rogaland og Oslo fortsetter som i dag. ▶ De tre nordligste fylkene skal reduseres til to. Troms og Finnmark slås sammen, mens Nordland ▶ består som i dag.

Sammenslåi­ngen av Trøndelag er alt vedtatt, med virkning fra 1. januar 2018. De øvrige endringene ▶ skal tre i kraft fra 1. januar 2020. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway