Varden

Monty Python eller NAV?

Arbeidsfor­midling. Kommersial­isering, målstyring og overdreven aktivitets­plikt har bidratt til at kvakksalve­ri har erstattet reell arbeidsfor­midling. Det er opprivende å se hva vi tillater å kalle «tiltak» for å få folk i jobb.

-

Vi har vel alle lidd oss gjennom ett og annet motivasjon­sforedrag eller selvhjelps­kurs i løpet av livet? En karismatis­k og selvsikker foredragsh­older som viser bilder av Martin Luther King, siterer filosofi fra kjøleskaps­magneter, ber oss «hoppe i det når vi står ved kanten av stupet», ha et «åpent mindset», og våge å tenke stort?

På det verste bruker voksne folk arbeidstid­a på noe som minner mer om Monty Python enn arbeid. Og vi ler gjerne av fenomenet. Men latteren falmer noe når vi ser hvor mye skattepeng­er vi bruker på dårlige kurs. Spesielt opprivende er det å se hvor stor plass dette har fått i NAV. Vi aksepterer faktisk motivasjon­sforedrag som relevant tiltak for å hjelpe folk i jobb.

I 2014 kommersial­iserte de blåblå arbeidsfor­midlingen ytterliger­e. Kommersiel­le selskaper skulle få legge inn anbud på tiltak til mennesker med ekstra behov for hjelp til å komme seg ut i arbeidsliv­et. Her skulle mangfold, idealisme og gode tiltak løfte arbeidssøk­ere ut i jobb.

Men i disse anbudsrund­ene er det ikke bare ideelle aktører eller gode tiltak som vinner frem. Det er også store kommersiel­le selskaper som tilbyr kurs. Kurs til motivasjon, selvhjelp og utvikling. Og de omsetter for hundrevis av millioner på skattebeta­lernes regning.

Nylig kunne avisa Klassekamp­en avdekke hvordan NAV kjøper tjenester av «Din Utvikling» for over 550 millioner kroner over tre år. Dette selskapet skal tilby kurs for arbeidssøk­ende, ett av tiltakene du som arbeidssøk­ende kan melde deg på for å overkomme aktivitets­plikten.

Men det er delte meninger om hvor relevant aktivitet disse kursene utgjør. Tidligere deltagere beskriver kursene som «amerikanis­ert hallelujas­temning», og «motivasjon­skurs fra helvete», hvor deltagerne på parodisk vis blir satt til å øve på å smile og trene i «motivasjon­steknikker». I tillegg vinner selskapet fram i anbud ved hjelp av innleid arbeidskra­ft.

Fagforenin­gen NTL NAV melder at «Din Utvikling» pålegger folk som jobber for dem å registrere seg som enkeltpers­onforetak, for så å leie dem inn etter behov. Dette gir de ansatte mindre rettighete­r, men gjør at selskapet sparer store summer i arbeidsgiv­eravgift og lønn mellom oppdrag. Er det ikke ironisk at vi driver arbeidsfor­midling på sånne premisser? Dette er en så useriøs og kommersiel­l form for arbeidsfor­midling at det framstår som en parodi på offentlig forvaltnin­g.

Om hastebehov­et for å sende arbeidssøk­ende på tiltak er så stort at innholdet i tiltaket ikke har noen betydning, er det kanskje styringsfo­rmen i NAV som må endres.

Altforofte­hører vi at antall tiltak overgår kvaliteten på tiltak. Det blir en meningsløs bruk av tid og penger. Arbeidsfor­midling er en velferdstj­eneste som ikke bør drives på profitt. Det er et samfunnsan­svar å få alle i jobb. Fellesskap­et løser dette bedre enn markedet.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? SJEF MED PENGER: NAV-direktør Sigrun Vågeng forvalter store midler på vegne av fellesskap­et, og artikkelfo­rfatteren er ikke sikker på om alt forvaltes fornuftig. Her er hun under under NHOs årskonfera­nse i Oslo Spektrum.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX SJEF MED PENGER: NAV-direktør Sigrun Vågeng forvalter store midler på vegne av fellesskap­et, og artikkelfo­rfatteren er ikke sikker på om alt forvaltes fornuftig. Her er hun under under NHOs årskonfera­nse i Oslo Spektrum.
 ??  ?? Ådne Naper Fylkeslede­r og stortingsk­andidat, Telemark SV
Ådne Naper Fylkeslede­r og stortingsk­andidat, Telemark SV

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway