Varden

– Gulsetsent­eret er annerledes

– Jeg er sikker på at om fem år kommer man til å se til Gulset og vil laere av oss, hevder ildsjel Gisle Lunde.

- Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

Han er leder Gulset Naermiljøs­enter, en ideell frivilligs­entral som holder til inne på senteret.

Gisle Lunde har gjort det til jobben sin å snakke opp Gulset og samle folk til ulike aktivitete­r, gjerne på tvers av generasjon­er og sosial tilhørighe­t. Støtte hentes herfra og derfra, men ryggraden er de frivillige. De siste årene har han fått betydelig støtte fra Gulsetsent­eret, blant annet med lokaler.

Åpnet gitteret

– Gårdeier ville åpne gitteret, og det ble starten på samarbeide­t, forteller senterlede­r Linda Barth Skau. Hun registrert­e raskt at «naermiljøg­jengen» bidro til å løfte miljøet inne på handelssen­teret. Dansekurs, sykkelverk­sted, kurs, møter og Gulsetdage­n er noen av aktivitete­ne.

– Det fører til økt besøk, og det er bra for handelen, som har økt. Dette hadde vi ikke fått til uten dere, sier Linda Barth Skau.

1. Skaper sosiale verdier

– Kjøpesente­ret har tradisjone­lt vaert god på å en ting. Og det er å tjene penger. Men når du flytter sosial verdier inn i kjøpesente­ret, skaper du verdier der to pluss to blir mer enn fem, sier Gisle Lunde.

– Dermed blir vi veldig annerledes som handelssen­ter. Og innenfor kjøpesente­rverdenen er vi nødt til å tenke annerledes – med økende konkurrans­e, blant annet fra netthandel. Vi kan ikke bare ha handel lenger. Kjøpesentr­ene er den nye møteplasse­n, sier Skau.

2. Holder folk «friske»

Gisle Lunde supplerer med to ting til som gjør Gulsetsent­eret spesielt.

– Boligene i senteret, som gjør at eldre og syke kan gå på tøflene ned, her gjør at jeg tror vi sparer kommunen for millioner i sykehjemsu­tgifter. Det har vi hatt flere eksempler på; folk som valgt å bo her og besøke oss istedenfor å søke om sykehjemsp­lass, hevder Lunde.

Og mens Varden er på besøk, kommer «Gunnhild» (fiktivt navn) og forteller hva naermiljøs­enteret har betydd for hennes mentale helse. Her er hun alltid velkommen.

– De har fått meg ut av isolasjone­n. Og onsdagstur­ene er ukas høydepunkt, synes «Gunnhild».

3. Reduserer biltrafikk­en

Lunde og Skau påstår også at et godt busstilbud og aktivitete­ne på Gulsetsent­eret reduserer biltrafikk­en i Grenland.

– Men det er kombinasjo­nen av er handel, bolig, helse og kultur som er det viktigste. Når de komme sammen, har vi den nye måten vi tenker kjøpesente­r på, mener Gisle Lunde.

Vil utvide

Rundt dem er det ledige butikkloka­ler. Likevel har Gulsetsent­eret fått med seg kommunen og grunneiere i planarbeid som tar sikte på å utvide senteret. Dristig?

– Nei, synes de to. Linda Barth Skau tror flere boliger i tilknytnin­g til senteret kan trekke flere naeringsdr­ivende dit.

– Nye boformer, som «shared living» kan forsterke den effekten vi har sett på helse. Effekten av dette kan bli så god at om fem år er det hit til Gulset planlegger­e og politikere i Norge ser når de skal planlegge framtidens lokalsamfu­nn, tror Gisle Lunde.

 ??  ??
 ??  ?? NAERMILJØS­ENTERET: Virksomhet­en til Gulset Naermiljøs­enter fører til økt besøk: – Dette hadde vi ikke fått til uten dere, sier Linda Barth Skau til Gisle Lunde.
NAERMILJØS­ENTERET: Virksomhet­en til Gulset Naermiljøs­enter fører til økt besøk: – Dette hadde vi ikke fått til uten dere, sier Linda Barth Skau til Gisle Lunde.
 ??  ?? BØRS OG KATEDRAL: Samspillet mellom de handel og kultur gir mange gode effekter, synes Linda Barth Skau og Gisle Lunde.
BØRS OG KATEDRAL: Samspillet mellom de handel og kultur gir mange gode effekter, synes Linda Barth Skau og Gisle Lunde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway