Varden

Politisk hodepine

-

Vinmonopol­et vurderer sterkt å etablere en ny butikk i Skien. Det er nokså naturlig, tatt befolkning­sgrunnlage­t i betraktnin­g. Spørsmålet er hvor. I helgen kunne TA melde at Skien-rådmann Ole Magnus Stensrud har fått beskjed fra Vinmonopol­et om at de ønsker å etablere en forretning på kjøpesente­ret Herkules – og at politikern­e nå inviteres til å vurdere dette.

Man kan diskutere hvor viktig en butikketab­lering er. Det er imidlertid nokså sikkert at denne butikketab­leringen er vanskelig. Skiens politiske miljø fikk neppe en veldig høy stjerne i Vinmonopol­ets ledelse i «forrige runde», da de sendte nokså blandede signaler. Nå ønsker Vinmonopol­et seg en plassering som går rett i kjernen på sentrumsde­batten, som nokså nylig ble jekket opp flere hakk etter at forslagene om bibliotek på Smieøya og Jernbanebr­ygga ikke gang fikk anledning til å bli vurdert fordi plassering­ene var for langt unna sentrum. Hvis man skal legge bibliotekl­ogikken til grunn, blir svaret fra politikern­e opplagt nei til Herkules.

Samtidig er det krevende å si nei til aktører som vil etablere seg. Vinmonopol­et er en stor og viktig aktør som genererer handel, om enn med et varesortim­ent som er noe annerledes enn dagligvare­r og blomster. Således har denne saken potensial til å bli en politisk hodepine.

Vinmonopol­et sender også et signal om at de ønsker å etablere seg der det er mye folk fra før. Det er, med andre ord, grunn til å anta at dette perspektiv­et, snarere enn by- og sentrumsut­vikling, er viktigst for dem. Hvis sentrumsut­vikling er viktigst, er det neppe en god idé å si ja til etablering på Herkules.

Tom Erik Thorsen

Sjefredakt­ør

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway