Varden

Objektiv informasjo­n om Israel og palestiner­ne

- Thor Krefting Nissen Oslo

I Varden kommer Ingvar Torvik, fylkeslede­r for Partiet de Kristne med et kraftig motangrep på meg etter mitt innlegg den 22/5, og mener at jeg driver med eventyrfor­telling om forholdene for palestiner­ne i Israel.

T orvik skal visstnok ikke finne et eneste utsagn fra meg som har sannhetsge­halt, men at alt er grepet ut av løse luften. Hvis Torvik bare får sin informasjo­n fra de sterkt proisraels­ke mediene som MIFF, Dagen, Norge idag og Karmel og andre proisraels­ke menighetsb­lader kan jeg forstå hans reaksjon.

Palestiner­ne i Israel har riktignok rett til å stemme ved valg og kan bli represente­rt i Knesset , og kan inneha offentlige stillinger, men palestiner­nes økonomiske rettighete­r, sosiale velferdsor­dninger og juridiske rettighete­r er tross alt begrenset i forhold til de rettighete­r israelerne har.

Når det gjelder å eie land og tilgang til vannressur­ser er dette også meget begrenset for palestiner­ne, og palestiner­ne får sjelden byggetilla­telse, og dermed kan oppsatte boliger bli revet uten varsel.

Når det gjelder å kaste stein går israelske ungdommer stort sett alltid fri da de blir fremstilt for sivil rett mens palestinsk­e ungdommer blir fremstilt for militaer rett, og blir alltid kastet i fengsel i mange måneder på såkalt administra­tiv forvaring uten lov og dom.

At det foregår tortur og overgrep av palestinsk­e barn i israelske fengsler er vel dokumenter­t, og er også blitt sterkt kritisert av FN og av israelske menneskere­ttighetsor­ganisasjon­er. Israelske menneskere­ttighetsgr­upper støtter også opp om synet at araberne i Israel blir diskrimine­rt.

Palestinsk­e arbeidere har heller ikke de samme rettighete­r som israelske arbeidere. At det er 40 diskrimine­rende lover overfor palestiner­ne i Israel er nok bare et faktum Torvik bør innse.

Staten Israels grunnlag er bygd på sionistisk­e intensjone­r om en stat for jøder, og da kan man ikke gi palestiner­ne de samme rettighete­r til vann, jord, velferdsor­dninger osv. da Israels ide om Israel som en jødisk stat er avhengig av jødisk dominans og diskrimine­ring av palestiner­ne. Skulle Israel i praksis gi palestiner­e fulle rettighete­r på linje med israelerne vil israelske politikere føle at Israels eksistens vil bli sterkt truet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway