Varden

HANDEL OG MENNESKERE­TTIGHETER

- Inge Jørgensen

Donald Trump har vaert i Saudi-Arabia og solgt militaert utstyr. Han solgte mer enn noen gang, til landet som har fostret vår tids mest betydnings­fulle terroriste­r, de som fløy inn i finansverd­ens palass, Twin Towers.

Dette er også landet som har talt og praktisert ekstremism­e siden 1800-tallet, som endatil har finansiert IS, denne islamistis­ke terrororga­nisasjonen vi alle mener det er riktig å bekjempe.

Dette er også landet som nekter den kvinnelige befolkning­en de

mest grunnlegge­nde friheter.

Norge har også en «stolt» historie å vise til som handelspar­tner. I 1959 solgte Arbeiderpa­rtiregjeri­ngen militaert utstyr til diktatoren Batista på Cuba, mens det var borgerkrig i landet.

Seinere solgte Bortenregj­eringen marinefart­øyer til militaerd iktaturet i Hellas.

Nylig har Høyre/Frp-regjeringe­n inngått avtaler om salg av fisk og annet til det kapitalist­iske diktaturet Kina, hvor det er et sentralt punkt at vi ikke skal kritisere menneskere­ttstilstan­den i landet fordi det vil vaere å blande seg inn i landets interne forhold. Og regjeringe­n skjuler dialogen med Kina, mener Riksrevisj­onen.

Handel trumfer menneskere­ttigheter. Og sånn vil det fortsatt vaere. Det går en rød tråd gjennom histo- rien. Handel er viktigere enn menneskere­ttigheter.

Moral er for de med sterk rygg. Vi andre bøyer oss med vinden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway