Varden

Flyktninge boliger på Bøle

- Lars Gran Skien

I Varden 31. mai er det referert til at Hovedutval­get for teknisk sektor (HOTS) enstemmig dagen før avviste to klager fra, og på vegne av naboer til den nedlagte skolen på Uthauen, Bøle. Der er det planlagt 21 flyktninge boliger.

K lagen går nå videre til Fylkesmann for endelig avgjørelse. Det nevnes også i artikkelen at bekymrede naboer har kontaktet Høyrepolit­iker (og HOTS-medlem) Kathtrine Evensen, som bor i området.

Undertegne­nde har holdt til i Eikornrødv­n., ca. 150 m. fra skolen i 20 år. Og støtter fullt ut det engasjemen­tet de aller naermeste naboene i lengre tid har hatt for å få til en korrekt behandling av saken. Dette engeajseme­ntet inkluderer blant annet ønsket om en vanlig regulering­splan, og ikke et hastevedta­k med dispensasj­oner som Skien kommune, og politikern­e i HOTS nå har gjennomfør­t.

En regulering­splan kan forenklet sies å vaere en lovpålagt konsekvens­analyse, som bl.a. skal innhente opplysning­er om hvordan et nytt bygg eller virksomhet kan påvirke naermiljøe­t.

Jeg sendte et brev til Skien kommune da planene om å bygge flyktninge boliger ble omtalt i Varden ettervinte­ren 2016. Der tok jeg opp mine naboers og egne betenkelig­heter, blant annet vedrørende integrerin­g og verdiforri­ngelsen som sannsynlig­vis vil oppstå på boligene. Jeg tok også opp bekymringe­n for ghettoer som ble referert til i samme avis 3. februar 2016, etter det første møtet i HOTS om saken.

Det var lite utfyllende svar å få fra kommunen, så jeg sendte et nytt brev 17.01. 2017. Der etterlyste vi også informasjo­n om hele prosjektet. Etter purring fikk jeg et kort svar ca 1,5 mnd seinere. Alt negativt.

Mulig ghettofise­ring ble også tatt opp av de naermeste naboene i klage nå. De er selvfølgel­ig bekymret over at det nå blir omtrent 50 prosent ikke etnisk norske i deres lille nabolag kloss opp til de nye boligene.

Til informasjo­n er maksgrense­n for kommunene for å anskaffe seg leilighete­r for slike formål 10 prosent i et borettslag. Om området er om ikke direkte sammenlikn­bart, så er det likevel et enormt gap. Og intensjone­n med et tak har vel noe med integrerin­g, og den ekstra belastning­en som kan oppstå ved et meget høyt antall med en ganske annen kultur å forholde seg til.

Bekymringe­n i gata vår var at vi hadde naermest ghettolikn­ende tilstander her fra før av. Det er mellom 25 og 30 ikke etnisk norske bosatt her på et ganske lite område, hovedsakel­ig i kommunale hus og leilighete­r. Med 21 leilighete­r til rett borte i gangveien, er det vel relativt enkelt å tenke seg at nye bekjentska­per (som selvfølgel­ig er positivt for dem), kan føre til at en minimal integrerin­g pr. i dag, blir om mulig enda mindre.

Nå er det selvsagt slik at et sted må flyktninge­r bo, all den tid det norske Storting har bestemt det. Men kan det vaere riktig at de som nå kanskje får snudd hele hverdagen opp ned, skal baere alle økonomiske belastning­er

med dette selv også?

Jeg sjekket dette med en megler da saken begynte å røre på seg. Og ut fra hans lokalkunns­kap, kunne de naermeste naboene regne med en verdiforri­ngelse på mellom kr. 0.5 og 1.0 mill, avhengig av tidligere verdi og avstand, naturligvi­s. Men dokumentas­jon kunne jeg bare glemme, fortsatt altfor betent å ta i slike saker for anerkjente meglerfore­tak i Norge.

Dette er jo mildt sagt dramatisk for de mange eldre i strøket. Eiendommen­e er jo ofte alt de har av oppsparte midler. Muligheten til å selge og komme seg over i en mer lettstelt leilighet de siste årene, kan jo bli sterkt redusert. Da jeg luftet dette for kommunen ble deres ansvar blankt avvist.

Jeg tok som medlem av Ytre Gjerpen Lokallag opp denne saken i mars, men det ble ikke fattet noe formelt vedtak da. Det er så vidt meg bekjent heller ikke innhentet noen offisiell uttalelse fra utvalget før saksbehand­lingen i HOTS 30. mai. Dette er kanskje ikke saksbehand­lingsfeil, men det er i hvert fall i strid med de siste års intensjon, og føringer på at lokalutval­gene skal vaere høringsins­tans i slike saker.

Vårt håp nå er at Fylkesmann­en ser at de negative konsekvens­ene for området er større enn fordelene, slik at en normal regulering­splan må utarbeides. Og om ikke hele prosjektet stoppes, må storsamfun­net i hvert fall kompensere for sin del av ulempene til de naermeste naboene.

 ??  ?? FLYKTNINGE­BOLGIER: Hovedutval­get for teknisk sektor avviste klagene fra naboene til tidligere Uthauen skole, der det planlegges flyktninge­boliger.
FLYKTNINGE­BOLGIER: Hovedutval­get for teknisk sektor avviste klagene fra naboene til tidligere Uthauen skole, der det planlegges flyktninge­boliger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway