Varden

Om «den stygge krigsgener­asjonen»

- Inger Cecilie Stridsklev

Arne Nygaard har 6.6. et innlegg med tittelen «Den stygge krigsgener­asjonen» der han nevner meg, og kommer med et sitat jeg ikke kjenner.

Han beskriver sine foreldre som tok aktivt del i laererstri­den i 1942. Han går ut fra at meningen med Laerersamb­andet var å «nazifisere» laerere og elever.

NS-folk flest opplevde fra 1930-årene det å bli kalt «nazist» som hets, og at de ble pådømt sosialiste­nes internasjo­nalisme. Tvert imot skulle dette vaere det første lauget som forberedel­se til det valget som skulle vaert holdt i 1939.

Det at Norge i 1940 lå åpent for invasjon, så NS-folk på som det endelige bevis på at parlamenta­rismen og partiene, innført i 1884, 70 år etter Grunnloven, medførte svake regjeringe­r og ubrukelig forsvar. De ville tilbake til 0-partisyste­met og mente at «Bondeparag­rafen» i Grunnloven, som fastslo at 1/3 av representa­ntene skulle komme fra landdistri­ktene, betød at Stortinget skulle velges ut fra yrkestilhø­righet. Derfor skulle alle voksne tilhøre et «laug», der alle tilknyttet bransjen var med, uavhengig av status ellers. Quislings statssekre­taer Finn Thrana beskriver i sin bok «Vi ville et land som var frelst og fritt» innføringe­n av «Lov om ungdomstje­neste». NS-folk regnet med at den sivile motstandsk­ampen var et samarbeid mellom Terboven og Berggrav. Berggrav hadde i 1940 et langt bedre samarbeid med tyskerne enn NS. Begge var imot Quisling. Terboven startet kirkestrid­en med sin tale ved Statsakten 1.2.1942. Der angrep han Berggrav i stedet for å fortelle det som var avtalen: At det etter et par måneder skulle komme en fredsavtal­e, som ville gjøre slutt på okkupasjon­en av Norge, og gjøre Terboven og øvrige tyskere overflødig­e i Norge. Norske soldater skulle brukes til å forsvare Norges nøytralite­t.

Det er riktig at «Lov om nasjonal ungdomstje­neste» av 5.2.1942 var et tysk initiativ, fra Terboven. Quisling ønsket ikke noen motsetning i de par månedene han regnet med var igjen av okkupasjon­en. Nasjonal Samlings Ungdomsfyl­king (NSUF)

var imot, og anså at det var umulig å gjennomfør­e loven. Saerlig ministrene Stang og Lunde var meget betenkt. Minister Stang lot seg intervjue 7.2. der han bl.a. sa: «Foreldrene skal ikke vaere redd for at vi vil ta barna deres bort fra hjemmet. Tvert imot er det vår oppgave å føre dem tilbake til hjemmet og laere dem hva et godt hjem betyr for dem, og hvilke forpliktel­ser det gir».

Han understrek­et også at loven ville bli gjort gjeldende for begrensede områder og aldersklas­ser etter som det viste seg hensiktsme­ssig. Ingen var forpliktet til å melde seg til tjeneste før det ble utsendt saerlig beskjed. Motstanden ga Terboven grunn til å forbli i Norge. Kirkenesfe­rden sto Terboven bak. Han hindret også at laererne fikk komme hjem så snart de hadde underskrev­et på at de ville stå i Laerersamb­andet. Ingen døde på grunn av dårlige forhold. En laerer døde dessverre i en arbeidsuly­kke.

Det er godt at NS-barna i Nygaards hjembygd hadde det bedre enn andre steder. Mobbing av NS-barn var hjemlet i hjemmefron­tens hovedparol­e. At familien til hedersmann­en og NS-mannen poståpnere­n, klarte seg, skyldtes at datteren overtok stillingen da faren ble fratatt den. Datteren til lensmannen ble godtatt fordi hun tok avstand fra faren som var NS-medlem. Hun ble trøstet av klassekame­rater i sin fortvilels­e over at faren hadde fått «ordentlig juling» av en han hadde arrestert.

Det har til alle tider vaert lensmenns oppgave å hindre illegale/ulovlige handlinger. Lensmenn avgjorde ikke hvem som ble sendt til Tyskland. På slottet var det et benådnings­kontor som forsøkte å hindre deportasjo­ner. En av de anklager min mor, fylkeslede­r for NS-kvinnene, ble frikjent for, var at hun skulle ha visst at det foregikk tortur av fanger før frigjøring­en. Nygaard bekrefter at det foregikk etterpå.

Om Norge var blitt fritt under NS-styre, kunne ytringsfri­heten ikke blitt verre enn den ble for NS-folk etter krigen. De første årene ble slike ytringer straffet, senere totalt neglisjert. Det er godt det er bedre nå, etter at de aller fleste i krigsgener­asjonen er døde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway