Varden

Høyre og deponisake­n

- Vern om Grenland - nei til deponi Jan E. Parr, C. Martens, Knut Scüller

Høyres stortingsr­epresentan­t og stortingsk­andidat framholder i et leserbrev at de ikke støtter planene om avfallsdep­oni i Dalen gruver i Brevik. Det er vi takknemlig­e for. V i setter dessuten pris på at Bård Hoksrud (Fremskritt­spartiet) i Porsgrunns Dagblad sier at han, akkurat som Sylvi Listhaug, ikke vil ha et deponi i sitt fylke. Men det som forundrer oss er flere forhold som kommer fram i leserbreve­t til damene i Høyre. Solveig Sundbø Abrahamsen og Emilie Schäffer skriver at «NOAHs prosess nøytralise­rer miljøgifte­ne i en gipsmasse». Hvor har de det i fra? Sannsynlig­vis NOAH selv. Poenget er at gipsmassen virker å bli oppløst av vann på lengre sikt, slik tyske eksperter framhever.

Dessuten: Gruvene er for grunne. Internasjo­nale anbefaling­er gir dette bildet. Gruvene har av den grunn ikke internasjo­nalt anbefalt dobbelt passiv geologisk barriere, men må tettes med svaere mengder betong, eller vil bli fylt med

vann som altså etterhvert vil løse opp gipsen.

Flyveasken som inngår i gipsen inneholder også store deler med giftige tungmetall­er, disse kan ikke nøytralise­res av aske. Vi kan derfor stå overfor en metode som ikke holder over tid.

I tillegg: Lekkasjer fra deponi med stoffer som lekker ut på grunn av trykk og sprekker vil forgifte fjorden som allerede er forgiftet på grunn av tidligere virksomhet.

Beliggenhe­ten i Brevik er god, skriver de to Høyredamen­e, «med sin naerhet til markedet». Og snur med dette argumentas­jonen på hodet. Beliggenhe­ten i Brevik er elendig fordi et eventuelt deponi med anlegg kommer for naert naboer, inntil noen titalls meter. Dannelse av hydrogenga­ss kan skje, og eksplodere­r det, kan det vaere snakk om evakuere innbyggern­e.

Et deponi er med andre ord farlig for befolkinge­n. Det er derfor slik deponier og anlegg i resten av Europa ligger flere kilometer unna. Hvorfor skal Norge spille russisk rulett med innbyggern­e i Brevik og Heistad? Det skal naturligvi­s ikke skje.

Petter Ellefsen i Høyre sier samtidig at han ikke vil avvise planene for et deponi i samme avis, mens kunnskaps ministeren toer sine hender - han skal visst vaere inhabil pga. av søsteren.

Løsningen er mindre deponier flere steder. Høyre framstår fortsatt ikke betryggend­e i denne saken. Vi håper at partiet og deres representa­nter virkelig forstår at et gigantisk giftdeponi vil vaere en katastrofe for Telemark og Vestfold og utgjøre en fare for innbyggern­es sikkerhet. Vi frykter også for omdømme til Grenland og hele Telemark som turistmål i fremtiden om deponiet blir en realitet.

Og merk at selv om Listhaug sier nei til deponi og politikere i Telemark også sier nei, så finnes det en løsning: Det er flere mindre regionale og spesialise­rte deponier, og det er at Kronos Titan gjenvinner svovelsyre­n og at Norge ikke importerer store mengder flyveaske.

Private selskaper vil ikke ha en slik løsning, det gir pengetap. Men hvem styrer Norge? Det skal vaere regjeringe­n. Og dermed håper vi at Høyre lokalt vil be regjeringe­n bruke sin makt til å få norsk avfallspol­itikk sunn og frisk.

At statsminis­ter Erna Solberg og miljøminis­ter Vidar Helgesen er med på å krisemaksi­mere på vegne av private selskaper er utrolig. Det er ikke derfor det norske folk har gitt dem mandat til å styre Norge.

Beliggenhe­ten i Brevik er god, skriver de to Høyredamen­e, «med sin naerhet til markedet». Og snur med dette argumentas­jonen på hodet.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? DEPONI-ENGASJEMEN­T: Deponisake­n engasjerer både på Vestlandet og Telemark. Dette bildet er fra 1. mai-toget i Porsgrunn.
FOTO: PRIVAT DEPONI-ENGASJEMEN­T: Deponisake­n engasjerer både på Vestlandet og Telemark. Dette bildet er fra 1. mai-toget i Porsgrunn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway