Varden

Mobberen går fri

- Kjell Fjelstad Lunde

Mobbing er et onde som vi alle bør tar avstand fra, men gjør vi nok for å få slutt på det? Mitt svar er et klart nei. J eg vil nevne to eksempler på hvordan en ikke skal behandle mobbeankla­ger. Vi har i den senere tid sett klare eksempler på at mobberen(e) går fri,sogar naermest blir premiert,mens mobbeofren­e står igjen som taperne.

Jeg tenker på sakene rundt toppdommer i fotball Svein Erik Edvartsen, og Olaf Thommesen, sjef i Bedriftsfo­rbundet. Toppdommer Reidar Gundersen sto frem gråtende for åpent kamera for noen uker siden. Han fortalte om flere episoder der han regelrett ble mobbet av sin dommerkoll­ega Svein-Erik Edvartsen. Flere andre toppdommer­e har også kommet med mobbeankla­ger mot nevnte dommer. Jeg vil anta at en oppegående og voksen person som Reidar Gundersen, neppe hadde grått foran åpent kamera, dersom ikke det var hold i disse mobbepåsta­ndene.

Hva gjør så Norges Fotballfor­bund i denne saken? Jo, de fritar Edvartsen for dommergjer­ninger i 2017, med full kompensasj­on for de kamper han skulle ha dømt. I tillegg vil de vurdere at han skal få dømme i 2018.

På spørsmål fra media hvordan de har behandlet mobbesaken, sier general sekretaer Bjerketved­t i Norges fotballfor­bund, at det ikke har vaert et tema. Saken er ifølge NFF ferdigbeha­ndlet.

Når det gjelder sjefen i Bedriftsfo­rbundet, Olaf Thommesen, har et enstemming styre gått inn for at han skal fortsette som toppsjef. Dette til tross for at flere ansatte har stått frem og fortalt om en fryktkultu­r, der flere føler seg trakassert og mobbet.

Dette er bare to eksempler på hvordan mobbing behandles på høyt nivå i Norge. Her går mobberne «seirende» ut. Hvordan i all verden skal vi få barn til å slutte med mobbing når tilsynelat­ende oppegående voksne personer lukker øynene og kaller mobbing for et ikke-tema.

Dette er kun to saker som har opprørt meg og sikkert mange andre. Både NFF og Bedriftsfo­rbundet må gå i seg selv å få gjort noe med disse holdningen­e. Det er to skrekkekse­mpler på hvordan mobbeankla­ger ikke skal behandles, og ikke minst Norges fotballfor­bund som har mange unge i sin medlemsska­re, må ha en nulltolera­nse når det gjelder mobbing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway