Varden

Bryter loven med øl i hånda

- torbjorn.tungesvik@varden.no SKIEN Torbjørn Tungesvik

– Jeg kan ikke se at det kan vaere så skadelig og negativt om folk får drikke pils i parken, sier Leon Solve Mossing Knudsen (19) før han åpner er Carlsberg i Ibsenparke­n i Skien.

Lørdag var det kanaldager og aspirantfe­stival i Skien sentrum, og parker og gater yrte av liv til en avveksling. Ungdommene fra Telemark Unge Høyre benyttet dagen til en ulovlig demonstras­jon for øldrikking i parken.

I april gikk nemlig Høyres landsmøte med knapt flertall inn for at det skal bli lovlig å drikke øl og rusbrus i norske parker.

Unge Høyre i Telemark ville ikke vente på at moderparti­et skal få gjennomsla­g for saken i Stortinget, så de tok seg altså en øl allerede lørdag. Midt på lyse dagen.

– Skremmer ikke barnefamil­ier

Og Solve var slett ikke alene. 15 Høyre-ungdommer samlet seg på plenen for å drikke. Rett nok var det ikke alle som drakk øl.

De som var under 18 år fikk en solo, mens nestleder Ellen Kittilsen åpnet ølflasken bare for syns skyld; hun liker nemlig ikke øl.

– Dette handler om enkeltindi­videts frihet; vi vil ikke ha så mange lover som regulerer hvordan vi skal leve livene våre, sier Mossing Knudsen, som er leder for Telemark Unge Høyre.

– Risikerer dere ikke at dere skremmer barnefamil­ier bort fra parkene ved å åpne for øldrikking?

– Nei, vi tror ikke det. Reglene for uro og plagsom oppførsel vi jo vaere de samme. Vi har et usunt drikkemøns­ter i Norge, der mange drikker for fort og for mye. Hvis folk får se folk som sitter ute i parken og koser seg i ro og fred med en øl, tror vi det er bra, sier han.

– Drikker mindre ute enn inne?

– Hvorfor tror du folk vil drikke mindre og saktere i parken enn andre steder?

– Når man er i det offentlige om tror jeg folk behersker seg mer enn når en vennegjeng er samlet hjemme i en leilighet.

– Hva gjør dere hvis politiet kommer når dere sitter her og drikker?

– Vi tror ikke at de kommer. Politiet pleier ikke å håndheve forbudet mot alkohol i parkene.

– Hvorfor er det så viktig å bli kvitt regelen da?

– Politiet har jo mulighet så lenge loven finnes, og vi vil at det skal vaere likt over hele landet, sier Mossing Knudsen.

Valgkamp-kick off

Noen slurker øl og en skål med partifelle­ne ble det i Ibsenparke­n lørdag ettermidda­g, men ikke noe fyll å snakke om.

Unge Høyre-gjengen hadde nemlig valgkamp-kick off og skulle fortsette med det etter den fuktige lunsjen.

 ?? FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK ?? PILS I PARKEN: Ellen Kittilsen, Fredrik Halsen og Leon Solve Mossing Knudsen utgjør ledertrioe­n i Telemark Unge Høyre. De drikker pils i protest mot at det er forbudt å drikke i norske parker.
FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK PILS I PARKEN: Ellen Kittilsen, Fredrik Halsen og Leon Solve Mossing Knudsen utgjør ledertrioe­n i Telemark Unge Høyre. De drikker pils i protest mot at det er forbudt å drikke i norske parker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway