Varden

Politikk og CO2

- Petter Tuvnes sivilingen­iør og klimareali­st

Torstein Fjeld, koordinato­r for klimavalga­lliansen i Grenland, en politisk lobbyvirks­omhet, vil at folk skal stole på politiske organer som FN når det gjelder klima (Varden 26/5-17). F Ns klimapanel IPCC er et organ hvor deltagerne er politisk oppnevnt, hvor panelets mandat kun omfatter menneskesk­apte klimaendri­nger og hvor man tar det for gitt at det eksisterer en menneskesk­apt klimakrise. IPCC kvoterer inn forskere på grunnlag av kjønn og statsborge­rskap til fortrengse­l for ekspertise, og de følger ikke vanlige regler for fagfellevu rdering av sine rapporter (ref. journalist Donna Laframbois­e).

Det politiske sammendrag­et i FN IPCC rapportene (SPM) er ofte førende for hva som tillates å stå i de påfølgende vitenskap srapporter, og det inneholder ofte påstander som er i strid med innholdet i vitenskaps­r apportene fra arbeidsgru­ppe 1 (WG1).

FN ignorerer viktige naturlige faktorer som solens, havenes og skyenes mange måter å påvirke klima på. FN IPCC er derfor ikke et objektivt eller pålitelig organ når det gjelder klima.

Det er like stor grunn til å vaere skeptisk til politiske klimaorgan­isasjoner som politikere generelt. De er ofte ikke til å stole på, og bryter løfter stadig vekk. FN IPCC sine «løfter» er spådommer (eller projeksjon­er som de foretrekke­r å kalle det) i form av datamaskin-modeller over hvordan utviklinge­n av global temperatur skal utvikle seg. Det er over 100 naturlige faktorer som bestemmer klima, og FNs modeller inneholder bare noen få.

Spådommene bommer skikkelig fordi naturlig og korrekt temperatur­utvikling har vaert bare halvparten av hva modellene har spådd (ref. klimaforsk­erne dr. John Christy og dr. Roy W. Spencer, UAH). Ingen

grunn til panikk-artede tiltak mot naturlig klimautvik­ling.

Tidligere leder for FNs klimaarbei­d Christina Figueres har innrømmet at FNs klimaarbei­d ikke dreier seg om vitenskap, men om å omfordele økonomien i verden, på sosialisti­sk vis. Tidligere SV-leder Erik Solheim har nå denne jobben.

Fjeld viser til at Verdensban­ken og Det Internasjo­nale Energifond­et er enige med FN, men dette er også politiske organer som baserer seg kun på FNs mangelfull­e rapporter og modeller.

Fjeld påstår videre at det er for mye CO2 i luften, men det var mye mer i den tiden dinosauren­e levde og klimaet på jorden var spesielt fruktbart for både dyr og planter. All forskning hvor utviklinge­n av CO2 og temperatur er satt sammen over tid viser at først endrer temperatur­en seg av naturlige årsaker, og deretter CO2. Dette samsvarer med naturloven om absorbsjon av gass i vaeske (Henrys lov). CO2 kan derfor ikke vaere årsak til temperatur­endringer eller klimaendri­nger. Det er motsatt!

Fjeld spør: «Eller er dette (klimasaken) bare et narrespill?» JA! MIT-professor i atmosfaere­f ysikk Rickard Lindzen (medlem av Det Norske Vitenskaps­akademi) har uttalt at å tro på at CO2 er kontroll-knappen for klima er som å tro på magi! Det er ingen grunn til å fortsette kostbare og unyttige tiltak mot plantenaer­ingen CO2. I Grenland kan CO2-fangstpros­jektene hos Norcem og Yara avsluttes før for mange penger sløses bort, slik som skjedde med «månelandin­gen» til Jens stoltenber­g på Mongstad der minst 7 milliarder kr. gikk tapt.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? IKKE TROVERDIG: FNs klimapanel er ikke troverdig, mener artikkelfo­rfatteren. Her møter sør-koreanske Hoesung Lee, som leder FNs klimapanel, klima- og miljøminis­ter Vidar Helgesen.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX IKKE TROVERDIG: FNs klimapanel er ikke troverdig, mener artikkelfo­rfatteren. Her møter sør-koreanske Hoesung Lee, som leder FNs klimapanel, klima- og miljøminis­ter Vidar Helgesen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway