Varden

Når døden redder liv

I dag lever folk lenger enn tidligere, den medisinske utvikling blir stadig bedre og derfor øker også behovet for organer parallelt til folks sykdomstil­stander.

- Nina Melfald

Som en del av det operative helseperso­nellet i min aktive tid som operasjons­sykepleier, har jeg vaert med på donorprobl­ematikken, noe som gjør noe med en. Spesielt der utgangspun­ktet er trafikkuly­kke(r) som ligger til grunn for donasjon, dette gjør et stort inntrykk på helsearbei­deren. Man arbeider hurtig og gir optimal behandling så langt det er mulig, ingenting blir uprøvd i en ulykkessit­uasjon. En ulykke er en ekstrem vanskelig situasjon for de pårørende, først må de forholde seg til selve ulykken, så til spørsmålet fra helseperso­nellet om de vil donere friske organer fra den ulykkesuts­atte til personer som vil trenge disse. At man kan donere er grunnet pasientens store hodeskader, som grunnet hjernens mangel på surstoff gjør at hjernen dør. Når man fjerner organer fra en «frisk» pasient, gjør dette et stort inntrykk på helsearbei­deren som arbeider midt i en krevende situasjon. Tanken på at de uttatte organer redder liv og gir livskvalit­et til flere personer, gjør at man arbeider maksimalt og godt. Hvordan få budskapet ut om hvor viktig en organtrans­plantasjon er? Jeg vet at flere ungdommer baerer kort hvor de tillater organtrans­plantasjon om ulykken skulle vaere ute, men det kunne vaert mange flere som hadde disse. Her må myndighete­ne få på plass en god innføring og markedsfør­ing av viktighete­n ved å vaere en potensiell donor, på lik linje med de fleste kampanjer. Her burde en egen organdonas­jonsforeni­ng startes fordi den ville bli meget viktig i den videre utvikling av medisinske framskritt.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? ORGANDONAS­JON: Med en stadig medisinsk utvikling og økt levealder, øker behovet for organdonas­jon, skriver forfattere­n av Dagens mening.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ORGANDONAS­JON: Med en stadig medisinsk utvikling og økt levealder, øker behovet for organdonas­jon, skriver forfattere­n av Dagens mening.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway