Varden

Båtplanen forsvant

Skien bystyre opphevet regulering­splanen for en båthavn på Lahelle. Nå protestere­r grunneier og utbygger Brian Formo.

- SKIEN/PORSGRUNN

Vedtaket ble gjort 6. april i år. Vedtaket skjedde helt uten debatt eller alternativ­e forslag. Skien kommune går nå gjennom et stort antall regulering­splaner, med sikte på å skaffe et mer moderne og effektivt planverk. Naermere 250 planer er vurdert for oppheving, og ca. 70 foreslått opphevet. En av dem er planen for Tollnes øst fra 1981, som var regulert til bolig, industri, småbåthavn og lekeområde, samt veier og avkjørsler.

Nå protestere­r Brian Formo på vegne av Formo Yachting. Firmaet eier også en tilleggend­e eiendom på Porsgrunns side av kommunegre­nsen. Eiendommen­e var skaffet med sikte på å anlegge båthavn og opplagspla­sser for båter. Til sammen er eiendommen­e på ca. 20 mål. – Vi gjorde en handel med Conseptor og Bratsbergg­ruppen. De overtok området nederst i Lensmannsd­alen fra oss og skal bygge boliger, forteller han.

Savner engasjemen­t

Han har en annen eiendom nord for dette, der Formo Yachting har brygger og båtbutikk. Den ligger utenfor den planen som nå er opphevet, og han har fått klarsignal fra kommunen om at kan fortsette. – Det jeg savner, er noen i kommunen som engasjerer seg for aktivitete­n langs elva, sier Brian Formo.

På området på Lahelle ser han for seg både innendørs båtopplag, naust, brygger og et parkmessig anlegg med blant annet svømmebass­eng. Planen er døpt “Lahelle elvepark”.

– Det er veldig etterspørs­el etter båtopplag her i Grenland. Flere og flere båteiere bor i leilighete­r, og kan ikke ha båtene hjemme i hagen. Det kommer dessuten til å bli strengere miljøkrav til dette, som gir marked for det jeg har planlagt.

Formo har lagt fram en skisse for dette for de to kommunene. – Turveien gjennom området som de ønsker seg, har jeg tegnet inn, sier Formo.

Skeptiske kommuner

– Formo har lagt fram en idé som krever regulering både i Skien og Porsgrunn. Vi har vurdert dette i samarbeid med Porsgrunn, og har signaliser­t at vi er skeptiske til denne ideen. Porsgrunn kommune anbefaler at dette blir vurdert ved revisjon av arealdelen, siden forslaget ikke er i samsvar med dagens arealplane­r. Den har uansett ikke vaert så fullstendi­g at den kunne legges fram til politisk behandling. Det har vaert enstemmige vedtak både i hovedutval­g for teknisk sektor (HOTS) og i bystyret om å oppheve den gamle regulering­splanen. Når Brian Formo nå klager på vedtaket, vil klagen bli behandlet av HOTS og så eventuelt gå til endelig avgjørelse hos fylkesmann­en, sier plan- og bygningssj­ef Olav Backe-Hansen i Skien kommune.

– Området på Porsgrunns side er regulert til grøntområd­e, ikke til båthavn. Men vi har en revisjon av kommunepla­nens arealdel nå, og det er mulig å komme med innspill, sier Marius Lie i Porsgrunn kommune.

 ??  ?? PLANEN FORSVANT:Her er området i Skien som Brian Formo eier, men som nå ikke lenger er regulert til båthavn. Nå har han klaget på vedtaket. Foto: Tore Svarverud
PLANEN FORSVANT:Her er området i Skien som Brian Formo eier, men som nå ikke lenger er regulert til båthavn. Nå har han klaget på vedtaket. Foto: Tore Svarverud
 ??  ?? PORSGRUNNS­DELEN:park. Her ser Brian Formo for seg både båtopplag og
PORSGRUNNS­DELEN:park. Her ser Brian Formo for seg både båtopplag og

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway