Varden

Leter etter døde i utbrent boligblokk

Minst seks mennesker døde i brannen i London, og politiet frykter tallet vil stige. Øyevitner forteller om folk som hoppet ut av den brennende boligblokk­en.

- Are Føli, NTB

– Jeg kan bekrefte seks dødsfall nå. Men dette tallet vil trolig stige i løpet av det som vil bli en kompleks operasjon over flere dager, sa Stuart Cundy i London-politiet onsdag.

64 mennesker var da brakt til sykehus, ifølge ambulanset­jenesten i den britiske hovedstade­n. For 20 av dem er tilstanden kritisk.

Flere hundre brannfolk jobbet gjennom natten med slukningen av brannen i Grenfell Tower i bydelen North Kensington. På morgenen var mesteparte­n av den 24 etasjers bygningen fullstendi­g utbrent.

Røyk steg opp fra etasjer hvor ilden ennå ikke var slukket. Brannfolk fortsatte letingen etter døde og mulige overlevend­e i etasjene som var minst berørt av brannen.

– Heldig som er i live

– Mange mennesker er ikke gjort rede for. Noen av dem har søkt tilflukt hjemme hos naboer eller venner, sa Londons ordfører Sadiq Kahn til TV-stasjonen Sky News.

Han fortalte at brannmanns­kapene bare klarte å komme seg opp til 13. etasje da brannen sto på som verst.

Høyblokken består av 120 kommunale leilighete­r. Flammene skal raskt ha spredt seg oppover utsiden av bygningen etter at brannen oppsto rundt klokka 1 på natten.

– Jeg er heldig som er i live. Og mange mennesker har ikke kommet ut av bygningen, sier en beboer til avisa The Guardian.

Statsminis­ter Theresa May sørger over livene som gikk tapt i brannen, ifølge en uttalelse fra hennes kontor.

– Barn sluppet fra vinduer

Flere øyevitner har fortalt om desperate mennesker som hoppet ut av brennende og røykfylte leilighete­r. Hadil Alamily sier hun så en mann som signaliser­te SOS med en lommelykt fra en av de øverste etasjene.

– Han ropte hjelp, hjelp, hjelp, men ingen hjalp ham. Han kastet en madrass ut av vinduet. Han sto bokstaveli­g talt i flammer og hoppet, sier Alamily.

En kvinne ved navn Tamara forteller om flere som kastet barna sine ut av vinduer i det brennende bygget.

– De ropte redd barna mine! sier hun til BBC.

Flere barn skal ha overlevd etter å ha blitt sluppet ut av vinduer av mødrene sine. En baby ble sluppet ned fra tiende eller ellevte etasje, forteller et øyevitne til nyhetsbyrå­et Press Associatio­n.

En mann løp fram og tok imot barnet.

Advarte om brannfare

Londons brannsjef Dany Cotton beskriver brannen som en hendelse uten sidestykke. I løpet av sine 29 år i brannvesen­et i London har hun aldri opplevd en lignende brannkatas­trofe.

Minst 40 brannbiler og 20 ambulanser rykket ut, og overlevend­e og evakuerte ble samlet i kirker og samfunnshu­s i naerheten.

Flere overlevend­e har fortalt at det ikke ble utløst noen brannalarm for hele bygningen. Noen hørte naboenes røykvarsle­re, mens andre oppdaget brannen på grunn av bråk utenfra.

En beboerfore­ning har tidligere varslet om stor brannfare både i Grenfell Tower og andre kommunale bygninger i bydelen.

– Bare en katastrofa­l hendelse vil avdekke hvor udugelig vår utleier er, skrev organisasj­onen Grenfell Action Group i november i fjor.

Bygget ble oppført på 1970-tallet og har nylig fått ny utvendig kledning og nye vinduer. Flere brannekspe­rter mener feil og mangler ved bygningen kan ha fått flammene til å spre seg raskt.

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? KATASTROFE­BRANN: En brannmann undersø ker materiale onsdag i det utbrente hø yhuset i London. Seks mennesker er bekreftet omkommet, men mange er ikke gjort rede for.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX KATASTROFE­BRANN: En brannmann undersø ker materiale onsdag i det utbrente hø yhuset i London. Seks mennesker er bekreftet omkommet, men mange er ikke gjort rede for.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway