Varden

Bandidos og nye landsmenn

- Erik Nordgreen Teolog

Fredag 09.06.2017 har Varden et oppslag om Bandidos sitt planlagte roadmøte i Skien. Artikkelen høster en storm av velkomsthi­lsener i kommentarf­eltet.

Klokker i en av Skiens menigheter er en av dem er en av dem.

Og hun tar saken til nye høyder med ønske om at en klubb der 90 prosent av medlemmene har et kriminelt rulleblad (Videnskap.dk 14. juni 2016) skal «passe på byen vår.» Resonnemen­tet bak den tanken er ikke umiddelbar­t enkelt å forstå.

Men hun stopper ikke der. Til Varden uttaler hun: «Det kan vaere bra at de setter seg litt i respekt overfor inntrenger­ne som voldtar, raner og sprenger; «våre kjaere nye landsmenn». Det er for mye snillisme og klapp på skulderen, sier hun.»

Dette er et brutalt og komplett unyansert angrep på barn, kvinner og menn på flukt fra vold, sult, voldtekt og andre bestialske krigshandl­inger.

Hun tillater seg å bruke den lille promille av lovbrytere som et springbret­t for et fullstendi­g meningsløs­t og hjerterått angreppåme­nneskerien sårbar situasjon. Uttalelsen vaker, språklig sett, i et grenseland mellom sarkastisk og ondskapsfu­ll. Jeg forutsette­r da at hun er korrekt sitert.

Jeg mener hun er i sin fulle rett til både å mene og uttrykke seg som hun gjør. Samtidig kvalifiser­er hun seg for respons. Den responsen mener jeg bør komme i kraft av en offentlig uttalelse fra menigheten der hun er engasjert som klokker.

Kirken har en krystallkl­ar plikt til å stå opp mot dehumanise­rende handlinger og uttalelser. Og mennesker som har søkt tilflukt hos oss har krav på ubetinget støtte når de rammes av urett.

Innlegget er ment som en «lissepasni­ng» til den aktuelle menigheten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway