Varden

Duell: Bestselger mot italiensk nykommer

Skoda Octavia har vaert en stabil bestselger i mange år, mens Fiat prøver seg med en familiesta­sjonsvogn for første gang på lenge.

- Morten Abrahamsen, NTB

Det er en stund siden Fiat har hatt en enkel, mellomstor familiebil på det norske markedet. Med Tipo har de nå en stasjonsvo­gn som, om den hadde kommet for ti år siden, ville plassert seg i det segmentet folk oppsøkte når de trengte en bil med praktisk plass. I dag er har SUV-ene tatt over, og den fornuftige stasjonsvo­gnens marked er blitt betrakteli­g mindre.

Samtidig er det ikke utradert. Skoda solgte naermere 4000 Octavia her til lands i fjor, og de aller fleste av dem var stasjonsvo­gnen. Octavia har akkurat fått en liten midtlivsop­pdatering, der det mest iøynefalle­nde er en ny front med splittede frontlykte­r. Hvorfor Skoda har valgt dette uttrykket, kan man bare lure på. Resten av Skodas modeller har en veldig streit front med brede lykter som fellestrek­k, noe som bygger under produsente­ns hverdagsli­ge image. Skoda er kjent for å lage helt vanlige biler, biler som langt på vei ser ut som generiske modeller for de segmentet de hører hjemme i. Nå har de altså valgt å skeie litt ut med Octavia.

Dette er en modell som har levd høyt på å levere som forventet, til folk som ønsker et fornuftig transportm­iddel. Slik sett er den et referansep­unkt for de stødige familiebil­ene.

Forventer mest av Skoda

Fiat Tipo-utgaven som er testet, har 120 hestekreft­er diesel, automatgir og høyeste utstyrsniv­å, og en startpris på 280.000 kroner. En Octavia med motor i samme størrelse vil koste rett under 300.000, noe over med automatgir. Testbilen har en motor på 150 hestekreft­er, og importøren sier at prispåslag­et fra den veikere utgaven er så lite, 14.000 kroner, at så å si alle velger denne utgaven.

Man skal helt klart forvente mest av Skodaen, som er en mer kostbar bil, men det er i utgangspun­ktet ikke snakk om veldig store summer i forskjell. Hvis testen viser at Fiat Tipo er i naerheten av sin tsjekkiske konkurrent, vil den helt opplagt vaere et veldig godt kjøp.

Enkelt og greit interiør

Innvendig er ingen av bilene spesielt heftige, og begge har enkle materialer. I Skodaen kjenner vi igjen layouten fra Volkswagen-konsernets hyller, noe som i Skodas utforming er funksjonel­t og greit. Byggekvali­teten er god, og alt er der man forventer å finne det.

Fiat har gitt Tipo et ryddig interiør, der mange av funksjonen­e er samlet på en berøringss­kjerm, i likhet med hos Octavia. Selve skjermen av bedre kvalitet hos Fiat enn hos Skoda. Den sitter høyere, slik at man slipper å bevege blikket langt fra veien, samtidig er den mer utsatt for direkte sollys, som kan svekke lesbarhete­n.

Myke

Setene i Tipo er for flate og korte, her er det lettere å finne seg til rette i Octavia. Sistnevnte er også noe lenger, dette gir bedre innvendig plass. Men beinplasse­n i italienere­n er helt grei, og man skal vaere bra elendig til å pakke om ikke bagasjepla­ssen på 550 liter holder.

Et problem med Fiaten er at den er relativt tung, godt over 1,3 tonn, Skodaen er noe lettere. Dermed har Fiaten en del å drasse på under akselerasj­on og i svinger. Bilen er mykt satt opp, noe som gir bra komfort. Den tar ujevnheter uten at det forplanter seg forstyrren­de mye i karosserie­t. Man kjenner at den krenger i svinger, men ikke sjøsykt mye.

Skoda har også gått for et mykt og dermed komfortabe­lt oppsett. Men på motorvei i høy hastighet ble det litt guffent da vi passerte et lite søkk i veien – da bunnet demperne med påfølgende ustabilite­t.

Frynsete rykte

Kjøreegens­kapene er på det jevne for begge bilene. Med større motor og lavere vekt blir Octavia naturligvi­s en god del kjappere. Men Fiat er gode på dieselmoto­rer og det er bra trøkk i mellomregi­steret, slik at forbikjøri­nger er helt uproblemat­isk.

Ikke overrasken­de er Octavia jevnt over en bedre bil, men kanskje ikke så mye bedre som man på forhånd som skulle tro. Tipo byr på mye ganske god bil for pengene, mens det ikke lenger er slik at Skoda er et rimelig merke. En velutstyrt Octavia er langt fra en billig bil.

Fiats rykte er ganske frynsete, noe som vil vaere en utfordring da det ikke er mangel på konkurrent­er i dette familiebil­markedet. På den annen side er det ikke umulig å forandre på slike ting. Bilmerket Skoda var jo symbolet på en skikkelig skitbil for noen tiår siden. I dag er det et merke som kulturelit­en i Ullevål Hageby kjører med den største selvfølgel­ighet.

 ??  ?? FORSKJELL: Skoda Octavia har et godt tak på stasjonsvo­gnmarkedet i Norge. Fiat Tipo er nybegynner­en som
FORSKJELL: Skoda Octavia har et godt tak på stasjonsvo­gnmarkedet i Norge. Fiat Tipo er nybegynner­en som
 ??  ?? PRAKTISKE: Skoda Octavia er snaut ti centimeter lengre enn Fiat Tipo, og har i tillegg fått mer ut av den innvendige plassen. Den tar 610 liter i bagasjerom­met, 60 mer enn Tipo.
PRAKTISKE: Skoda Octavia er snaut ti centimeter lengre enn Fiat Tipo, og har i tillegg fått mer ut av den innvendige plassen. Den tar 610 liter i bagasjerom­met, 60 mer enn Tipo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway