Varden

New York neste for Skiens-ballerina

-

Hvem snakker med kroppen. Sliter ut 15 par ballettsko i året. Skiens-jenta Merete Vold er klar for sin avskjedsfo­restilling på Statens Balletthøy­skole. I New York venter en leilighet og et års ytterliger­e studier i klassisk dans.

– Klart det er vondt, men gleden over å uttrykke det inderligst­e i deg gjennom musikk og dans oppveier alle smertene, sier 22-åringen.

Merete har hatt så mye innstuderi­ng, som i klassisk ballett vil si tåspiss-trening, at taerne ikke rekker å komme til hektene igjen mellom treningsøk­tene.

Hun har danset siden hun var 10 år gammel, men har aldri drømt om å bli noen prima ballerina.

– Jeg begynte å danse hos Elin Sundet i Skien sammen med et par venninner. Siden bare fortsatte jeg. Jeg merket at det var gjennom dansen jeg kunne uttrykke det jeg mener og føler.

Å se Merete Vold sveve over scenen på prøvene til balletthøy­skolens årlige oppvisning er en estetisk, nesten drømmelikn­ende opplevelse.

– Alle tror at dansere er i sin egen drømmeverd­en, men det nytter ikke å lukke seg inne med kroppen sin. Du må vaere åpen og lytte til det som skjer rundt deg. Du må leve med og formidle det som skjer.

Hun har et nøkternt, men reflektert syn på det å vaere danser. Vet at farer som ekstrem kroppsfiks­ering, skader og spiseforst­yrrelser er en del av mange danseres hverdag.

– Du er danser 24 timer i døgnet, det blir en livsstil. Du må spise riktig, sove nok og slappe av. Kroppen, det vil også si tanker og følelser i tillegg til musklene, er vårt instrument.

– Jeg reiser til New York for å få inspirasjo­n og laere. Norske dansere har godt av å komme seg litt ut.

Merete drar sammen med to andre venninner fra balletthøy­skolen.

 ??  ?? TIL NEW YORK: Merete Vold setter nå kursen for New York.
TIL NEW YORK: Merete Vold setter nå kursen for New York.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway