Varden

Fra rus til kunstskog

Beboerne ved rusklinikk­en Samtun har siden april jobbet med kunstner Runaug Venås i Eventyrsko­gen.

- Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no

Tommy Hagane Andersen tenner en røyk for å holde svermen av mygg inne i Eventyrsko­gen borte fra ansiktet. 27-åringen fra Skien har siden april tilbrakt mange timer inne i skogen ved Evju Bygdetun, der han og de andre beboerne ved Samtun har skapt en kunstutsti­lling utenom det vanlige.

Skapergled­e

En stor og mørk edderkopp henger over oss inne i skogen.

– Jeg ville lage noe skummelt, og i barndommen er det få ting som er så skummelt i en skog som store edderkoppe­r, smiler Andersen.

Han har alltid hatt en sterk skapergled­e, med grafitti, maling og musikk, og sier det har vaert spesielt givende at Samtun har et samarbeid med bildekunst­ner Runaug Venås.

Blir ofte imponert

Runaug Venås har hatt flere prosjekt med beboerne ved Samtun, og sier hun blir imponert av flere av dem.

– Mange møter prosjektet noe skeptisk og reservert, men de fleste mykner opp etterhvert. Noen har helt klart kreative sider og spennende uttrykk.

– Du må søke deg inn på en kunstskole, sier hun til Tommy Hagane Andersen, og legger til at hun ofte blir engasjert på vegne av ungdommene.

Tommy svarer at tanken har slått han, men at første delmål er å få leilighet og fast inntekt.

– Drittlei rusmiljøet

Han havnet inn i rusmiljøet som 16-åring, og sier han nå var drittlei av å vaere i rusmiljøet. Han valgte selv å søke seg til Samtun.

– Jeg valgte å investere ett år på å bli rusfri. Det er en tøff prosess, der en starter veldig psykisk deprimert.

Nå er han inne i mestringsd­elen av oppholdet, der det handler om jobbtrenin­g og forberedel­ser til å stå på egne ben. – Er du redd for den tiden? – Nei, når du har vaert så mange år i rusmiljøet, er det ikke noe som er skummelt utenfor, sier Andersen.

Selv ikke edderkoppe­r, troll, hekser og pinnedyr som dukker opp langs stien i Eventyrsko­gen. Ungdommene har jobbet med prosjektet siden april, og trosset mygg, regn, snø og flom for å få utstilling­en ferdig.

– Det er blitt veldig bra, og jeg håper mange unge og voksne som besøker Bygdetunet får glede av dette.

 ?? BEGGE FOTO: SINDRE OMENÅS ?? KUNSTPROSJ­EKT: Runaug Venås og Tommy Hagane Andersen har jobbet med kunstprosj­ektet ved Evju Bygdetun siden april.
BEGGE FOTO: SINDRE OMENÅS KUNSTPROSJ­EKT: Runaug Venås og Tommy Hagane Andersen har jobbet med kunstprosj­ektet ved Evju Bygdetun siden april.
 ??  ?? SKUMMELT: Edderkoppe­n henger over hodene til alle som besøker Eventyrsko­gen.
SKUMMELT: Edderkoppe­n henger over hodene til alle som besøker Eventyrsko­gen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway