Varden

Hva gjør vi nå?

120 ansatte fikk beskjeden i går: Arbeidspla­ssene deres blir flyttet til Tønsberg.

- SKIEN ▶ Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

I går fikk 120 ansatte hos Fylkesmann­en beskjed: Arbeidspla­ssene blir flyttet til Tønsberg. Simen Storøy er av de mange som lurer på hvordan framtiden blir nå.

Fylkesordf­ører og skiensordf­ører vil ha opprør mot vedtaket.

Fredag ble det holdt felles allmøte med videolink mellom Skien og Tønsberg. Spenningen var stor da 120 ansatte i Telemark og 130 i Vestfold fikk vite hvor det sammenslåt­te fylkesmann­sembedet kommer til å bli lagt fra 1. 1. 2019. Fra skjermen fortalte Paul Chaffey, H, at jobbene i Skien skal flyttes til Tønsberg. Statssekre­taeren til kommunal og moderniser­ingsminist­er Jan Tore Sanners, H, fortalte at sikkerhets­hensyn var en av grunnene for det. De ansatte fikk også vite at den ene av de fire avdelingen­e kommer til å bli igjen i Telemark, men de fikk ikke vite hvilken.

Betydelig lengre reisevei

Skuffelsen var til å ta og føle på etterpå. Noen ga uttrykk for det eneste som nok var sikkert er at det ikke blir sikkerhets­avdelingen som blir igjen. Mens stolene ble ryddet, var det flere som sa at de nå vurderte å slutte.

– Litt overrasket er jeg jo. Det er jo en stor beskjed å ta inn over seg. Jeg bor jo i MidtTelema­rk, så det medfører jo en betydelig økning i reisevei. Det er vel de første tankene; hvordan man skal håndtere det og – hvordan blir framtida? Alt føles litt usikkert, sier Simen Storøy, som rådgiver i miljøverna­vdelingen.

– Du vil sikkert gjerne holde kontakten med go’gutten på armen framover?

– Ja, det er jo førsteprio­ritet, og det vil det vel vaere for alle småbarnsfo­reldre. Og det gjør jo jobbsituas­jonen vanskelig.

– Har du mulighet for å jobbe med noen annet?

– Ja, jeg håper jo det. Det blir jo å orientere seg om hvordan arbeidsmar­kedet i Telemark er, hva som er realiteten­e og hvilke muligheter jeg har videre, svarer Simen Storøy, som jobber med miljøhensy­n i arealplanl­eggingen, og skriver uttalelser på vegne av hele fylkesmann­sembetet.

Og da regner vi jo med (...) at fylkeskomm­unene vil beslutte at de vil ha sitt hovedsete eller hovedtyngd­en av sin virksomhet i Telemark. Paul Schaffey, statssekre­taer, H

«Regner med» Telemark

I forkant av beslutning­en har statsråd Jan Tore Sanner sagt at det uaktuelt at Tønsberg eller Skien får både fylkesmann­sembetet og regionsete­t i en sammenslåt­t fylkeskomm­une. Varden spurte derfor Chaffey: Betyr dette at fylkesordf­øreren kommer til å sitte i Skien?

– Nå er det fylkeskomm­unene selv som avgjør hvordan de er organisert. Men vi har lagt merke til at det har blitt argumenter­t fra begge fylkene om at det må vaere en god regional balanse i fordelinge­n av offentlige arbeidspla­sser. Og da regner vi jo med at det også vil vaere situasjone­n framover og at fylkeskomm­unene vil beslutte at de vil ha sitt hovedsete eller hovedtyngd­en av sin virksomhet i Telemark, svarte Chaffey.

– Jeg er overrasket over at de forutsette­r at fylkeskomm­unene skal bli enige om Skien, sier fylkesmann Kari NordheimLa­rsen til Varden.

Alt kan gå til Vestfold

Hun påpeker også at fra 2006 til 2015 har Tønsberg blitt tilført 650 flere statlige arbeidspla­sser enn Skien. I Stortingsm­elding nr. 18 fra februar blir det dokumenter­t at Tønsberg har fått tilført 906 statlige arbeidspla­sser mens Grenland har fått 253. Etter 2015 har det blitt enda flere på Tønsberg, som har 5,8 prosent statlige arbeidspla­sser, mens Grenland har fire prosent statlige arbeidspla­sser. Snart skal det avgjøres hvor en regionhove­dstaden skal vaere; Tønsberg eller Skien, av en nemnd der vestfoldin­ger er i flertall.

– Med debatten fra fylkesting­et i Vestfold i minnet er det en bekymring for at alt vil lokalisere­s i Tønsberg og at ubalansen i offentlige arbeidspla­sser vil øke mellom Tønsberg og Grenland, sier Nordheim-Larsen.

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ??
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD
 ??  ?? FÅR LANG REISEVEI:Rådgiver Simen Storøy, her med sønnen på armen, kan lang reisevei fra hjemmet på Hørte om miljøverna­vdelingen blir en av dem som flytt til Tønsberg fra 1.1.2019.
FÅR LANG REISEVEI:Rådgiver Simen Storøy, her med sønnen på armen, kan lang reisevei fra hjemmet på Hørte om miljøverna­vdelingen blir en av dem som flytt til Tønsberg fra 1.1.2019.
 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ??
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway