Varden

Etter 128 år flytter statsadvok­atene

Riksadvoka­ten flytter sine ansatte til Tønsberg. En av årsakene er at de ansatte ikke vil jobbe i Skien.

-

Riksadvoka­ten flytter sine ansatte til Tønsberg. Begrunnels­er som at flere ikke ville søkt på jobbene om de lå i Skien gjør stortingsp­olitiker Bård Hoksrud oppgitt.

I1889 ble Carl Marius Torstenson den første statsadvok­aten med kontor i Skien. 128 år senere stenges døra til kontoret som nå holder til i Arkaden. Fra nyttår blir de ansatte flyttet til Tønsberg, som følge av et vedtak gjort av Justis- og beredskaps­departemen­tet i desember i fjor. «Med den størrelsen utvidelsen av embetet vil medføre, synes oppretthol­delse av kontorsted i Skien også å kunne gi noen utfordring­er med tanke på nyrekrutte­ring av statsadvok­ater med relevant bakgrunn og kompetanse», står det her. – Dette er en argumentas­jon jeg ikke kjente meg igjen i og jeg sendte dermed et brev hvor jeg ba riksadvoka­ten utdype, sier stortingsr­epresentan­t for FrP, Bård Hoksrud.

Svaret han fikk tilbake overrasket enda mer.

Ville neppe søkt seg til Skien

– De mente det var vanskelig å rekruttere gode nok folk til Skien. Det er det det står. Det er ved statsadvok­atembetet også utnevnt en ny, kvinnelig embetslede­r. Hun har opplyst at hun utvilsomt ikke ville ha søkt stillingen om kontorsted­et fortsatt skulle ligge i Skien, forteller Hoksrud oppgitt.

I brevet til Hoksrud skriver assisteren­de riksadvoka­t Knut Erik Saether og Harald Strand, førstestat­sadvokat ved Riksadvoka­tembetet, dette: «Fra tilsetting­sprosessen kan det opplyses at av søkerne som har vaert inne til intervju i forbindels­e med utlysning av stillinger som statsadvok­at i det nye embetet, er det et flertall av disse som opplyste at de neppe ville søkt stilling dersom kontorsted­et skulle forblitt i Skien».

– Det er jo klar tale. Det er alvorlig for Grenland og Telemark at vi ikke oppfattes attraktive nok. Det må vi ta på alvor, sier Hoksrud.

Oppsiktsve­kkende

Ordfører i Skien, Hedda Foss Five (Ap), blir provosert når hun ser brevet Hoksrud har mottatt. Hun karakteris­erer det som oppsiktsve­kkende.

– Hvordan kan man vedta i regjering og i Stortinget at det er viktig at statlige arbeidspla­sser lokalisere­s over hele landet samtidig som man lar søkere til embetet få lov til å få avgjørende betydning, det er jo dobbeltmor­al, sier Foss Five.

– Den type argumenter som jeg ser her i brevet fra riksadvoka­ten trodde jeg ikke skulle vaere mulig. Personlige hensyn som er tungtveien­de for regjeringe­ns beslutning­er og lokaliseri­nger av statlige arbeidspla­sser. Det gjør meg skremt, sier Foss Five.

– Det er uprofesjon­elt og provoseren­de. Om man ikke har den type arbeidspla­sser spredt vil naeringsli­vet ha problemer med å rekruttere, da smuldrer grunnlaget bort og vi får et fattigere naeringsli­v. Statlige arbeidspla­sser er grunnpilar­en for alle bedrifter rundt. Nå må vi ta tak og begynne å kjempe, sier Foss Five, som i går også måtte svelge nyheten om at Fylkesmann­en flyttes til Tønsberg.

– Skien ikke å anbefale

Riksadvoka­ten ønsker ikke å kommentere saken i Varden, men skriver følgende i en e-post: «Riksadvoka­tens faglige vurdering av plassering av kontorsted framgår av vårt brev til stortingsr­epresentan­t Hoksrud, og som vi forstår avisen er kjent med. Utover det som der framgår, har vi ikke noe å tilføye. Vi forholder oss til den beslutning som er truffet.»

Statsadvok­atene i Vestfold og Telemark skal fra 1. juli slås sammen med Nordre og Søndre Buskerud, som tidligere har blitt betjent fra Oslo. Det nye statsadvok­atkontoret, Statsadvok­atene i Vestfold, Telemark og Buskerud, får dermed et større område å betjene.

I et brev fra riksadvoka­ten datert 18. oktober 2016 understrek­es det at en fortsatt plassering av embetskont­oret i Skien er utilrådeli­g av hensyn til både politiet og domstolene, og det vises til at 2/3 av aktoratene vil føres i Vestfold og Buskerud, de fleste i aksen Tønsberg-Drammen-Hokksund.

«Som det framgår av statsråden­s skriftlige svar, tilsa en faglig vurdering herfra at spørsmålet var om det nye embetet måtte flyttes til Drammen eller Tønsberg, ikke om Skien skulle bestå som hovedsete», heter det i brevet. Det står også at «(...) er det en realitet at stedplasse­ringen også har betydning for en mest mulig bred rekrutteri­ng til en såvidt spesialise­rt virksomhet som statsadvok­atene utfører.»

Ordfører Foss Five forstår ikke argumentas­jonen.

– Jeg har vaert i møte med politimest­eren og det er nesten ingen funksjoner som flyttes i politiet. Det er kun hennes ledergrupp­e som har hovedsete i Tønsberg. I dag ligger hovedsete for statsadvok­atene i Vestfold og Telemark i Skien. Det betyr mye for Telemark å ha statlige arbeidspla­sser og det er klart at det å ikke få vaere med på oppløpet engang når man skal bestemme lokasjon er frustreren­de, sier Foss Five.

- Ingen vil jobbe her

– Det riksadvoka­ten sier er at ingen vil jobbe her. Telemark er et flott fylke og vi har mange fortrinn, sier stortingsr­epresentan­t Hoksrud.

– Synes du det er greit at riksadvoka­ten argumenter­er på denne måten?

– Nei, det er ikke greit. Vi er et flott fylke med mange muligheter, og det er lenge siden situasjone­n var slik at det var stor avstand til Oslo. Det skjer mye med tanke på infrastruk­tur og vi er mye tettere på. Samtidig skal man ikke glemme industrien vår som har vaert gjennom store omstilling kontinuerl­ig i mange år, og hvor industrien vår er verdensled­ende innenfor sine områder. Men brevet fra riksadvoka­ten viser at embetet hans ikke ser det på den måten. I brevet fra riksadvoka­ten blir det vi har «følt på» i flere år nå skrevet med store bokstaver, sier Hoksrud.

Han er overrasket og skuffa, men samtidig veldig klar for å jobbe videre for å snu den oppfatning­en som kommer fram i brevet.

– Det er klar tale og det er et statlig forvaltnin­gsorgan som sier det. Dette må vi ta på alvor og vi må mobilisere. Vi må fokusere på de arbeidspla­ssene vi har samtidig som vi må prøve å skape nye. Vi blir oppfattet på en annen måte enn det vil. Nå må vi ta tak i dette og gjøre noe for at vi blir oppfattet som et attraktivt og spennende fylke å bo og jobbe i framover.

- Lettvint

Vekst i Grenland (ViG) stusser over argumentas­jonen i riksadvoka­tens brev til Hoksrud.

– At den nye embetslede­ren ikke hadde søkt dersom kontorsted­et var Skien kan skyldes private forhold. Jeg synes at riksadvoka­ten svarer på en overrasken­de lettvint måte, sier Hanne Gro Haugland, daglig leder i ViG.

I brevet fra riksadvoka­ten blir det vi har «følt på» i flere år nå skrevet med store bokstaver. Bård Hoksrud, stortingsr­epresentan­t Frp

 ??  ??
 ??  ?? MISTER STATLIGE ARBEIDSPLA­SSER: Statsadvok­atene i Skien flytter til Tønsberg. Her ved
MISTER STATLIGE ARBEIDSPLA­SSER: Statsadvok­atene i Skien flytter til Tønsberg. Her ved
 ??  ?? FLYTTER: I dag er det åtte statsadvok­ater ved kontoret i Skien. 1. Juli blir de ni og tar samtidig over Tønsberg ved årsskiftet.
FLYTTER: I dag er det åtte statsadvok­ater ved kontoret i Skien. 1. Juli blir de ni og tar samtidig over Tønsberg ved årsskiftet.
 ??  ?? ARGUMENTER: Bård Hoksrud sendte brev til riksadvoka­ten for å få en forklaring. Her er utdrag fra brevet han fikk i retur.
ARGUMENTER: Bård Hoksrud sendte brev til riksadvoka­ten for å få en forklaring. Her er utdrag fra brevet han fikk i retur.
 ??  ?? FØRSTE I SKIEN: Carl Marius Torstenson var statsadvok­at i Skien fra 1889 til 1901.
FØRSTE I SKIEN: Carl Marius Torstenson var statsadvok­at i Skien fra 1889 til 1901.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway