Varden

Bygger bydel rundt dokka og krana

De første boligene på tomta til Porsgrunn Mekaniske Verksted kan bli lagt ut for salg allerede neste høst.

- PORSGRUNN ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

250 gjennomlys­te boliger med balkonger fordelt på 14 bygninger. Det er målet for boligprosj­ektet som PBBL (Porsgrunn, Bamble og Borgestad boligbygge­lag) og Grenland Invest vil bygge. Går den politiske prosessen på skinner, har Anders Hoel, administre­rende direktør i boligbygge­laget, håp om å starte salget neste høst, men ennå har ikke den politiske behandling­en startet.

Skjønt på tirsdag la han fram planer og modeller for politikern­e i utvalget for miljø og byutviklin­g. Onsdag var det folkemøte på Vessia. I sum ser det ut som om både politikere og Vessiafolk liker det de har sett.

Kulturen får plass på verksted

Det er en av Porsgrunns eldste bedrifter som nå skal transforme­res fra naering til bolig. Alt blir ikke beholdt.

– Den der har vi tenkt å beholde, men ikke den, Hoel peker. Det er det gamle verkstedby­gget som henger sammen med kontorbygg­et han vil ha. Kontorbygg­et overgrodd av villvin og fylt av diverse kulturakti­viteter, blir slått ned.

– Men vi tilbyr kulturlive­t plass i verkstedet. Det blir ikke boliger der, men vi liker den opprinneli­ge teglsteins­fasaden, sier han. Den gamle krana som nå huser illsinte måkeforeld­re blir også beholdt, men den største med klokka på, vil nok rives.

– Vi kan ikke påta oss vedlikehol­det av denne krana, og vi tviler på om det offentlige er villige til å gjøre det, sier han.

Dårlig bygningsma­sse

I 1850 startet verkstedet opp. Da det ble lagt ned i 2015 hadde det vaert en livsnerve i Vessiasamf­unnet i 165 år.

Alt som er gammelt er ikke flott, og mye er forfallent. Da boligbygge­lag og investorer gikk over bygningsma­ssen var konklusjon­en nedslående. Bygningene er i svaert dårlig forfatning, og det meste vil bli revet.

– Men denne fasaden har vi lyst til beholde; Hoel peker. Et av verksteden­e har teglsteins­fasade med smårutete vinduer. Den ligger på nedsiden av Wrights Gaard ved siden av diverse ramper og tanker.

Vi rusler videre bortover langs brygga til tomta butter i gjerdet som skiller området fra Porsgrunn Naeringspa­rk i Dokkvegen. Her vil det også komme to boligbygg i tillegg

til litt park, men det er ennå en god stund til.

Vil ha signalbygg

– Vi begynner å bygge mellom Norrøna og dokka, forteller Hoel. Et av de mest spennende grepene blir å beholde dokka. Porten ut mot elva blir fjernet, og dermed fylles dokka opp til det samme vannivået som elva.

– Vi kommer til å bygge noen brygger rundt; kanskje med noen benker så folk kan sitte ved vannet, og i tillegg blir det ei bru over dokka; ikke i enden, men mer på tvers, sier han. Han lurer på om noen har ei skuta de kan ankre opp innerst. For øvrig blir det båtplasser langs brygga.

Krana ved siden av dokka blir også beholdt. Det blir i området mellom dokka, krana og det gamle verkstedby­gget bak kontorbygg­et det skal lages et torg.

Den store parkerings­plassen ved kontorbygg­et blir også bebygd, men noen parkerings­plasser blir beholdt. Ellers vil alle boligblokk­ene får parkerings­kjeller.

Utbyggerne ønsker seg en generell bygningshø­yde på mellom fire og seks etasjer. Med unntak av bygget på parkerings­plassen.

– Det kan bli et signalbygg med liten grunnflate, men på åtte til ni etasjer, sier Hoel.

Innkjøring til området blir via Drangedals­vegen og Porselensv­egen. Endringen av gateløpet vil også bety at gamle Vestregate vil framstå nesten som i gamle dager. Nå gjenstår det å se hva politikern­e mener om det nye PMV på Vessia.

 ??  ?? PMV BOLIGER:Anders Hoel i boligbygge­laget vil ha vann i dokken, bru over og park rundt.
PMV BOLIGER:Anders Hoel i boligbygge­laget vil ha vann i dokken, bru over og park rundt.
 ?? FOTO: PBBL ?? MODELL:Her er en modell over deler av området med dokka og det høye bygget på parkerings­plassen.
FOTO: PBBL MODELL:Her er en modell over deler av området med dokka og det høye bygget på parkerings­plassen.
 ??  ?? BYGNINGENE:Det er mye som blir revet, men noe teglsteins­bygg og fasader blir beholdt.
BYGNINGENE:Det er mye som blir revet, men noe teglsteins­bygg og fasader blir beholdt.
 ??  ?? KRANENE:Den lille krana skal beholdes, men den store med klokke vil sannsynlig­vis bli fjernet.
KRANENE:Den lille krana skal beholdes, men den store med klokke vil sannsynlig­vis bli fjernet.
 ?? ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ??
ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway