Varden

TANNHELSE - VELFERDSST­ATENS STORE HULL

- Fagforbund­et Telemark Representa­ntskapet 01.06.17

Som vi alle vet befinner tennene seg inne i munnen, mer eller mindre på rekke og rad. Med andre ord er tennene en del av kroppen.

Blir tennene egentlig behandlet som det? Ifølge Staten er de kun en del av kroppen til du er 18 år. Etter det må du begynne å betale alt selv, om du da ikke har en kronisk tann- eller tannkjøtts­ykdom. Det er mange i alle aldre som ikke har råd til å gå til tannlegen fordi det koster en formue å åpne munnen. Det er en grunn for at den

dyreste bokstaven i alfabetet er «Aaaaaa». Da utsetter man tannlegebe­søk i lang tid og det kan få alvorlige konsekvens­er. Man kan ende opp med at tennene enten råtner og detter ut, eller må trekkes.

Fagforbund­et Telemark mener at tannpleie må inn i egenandels­ordningen. God tannhelse reduserer faren for andre sykdommer og lidelser. En offentlig tannhelseo­rdning vil kunne spare samfunnet for mye penger som i dag blir brukt på behandling av alvorlige sykdommer som oppstår på grunn av dårlige tenner. Dette er en sak vi mener politikern­e må ta på alvor å jobbe for.

Fagforbund­et Ung Telemark forventer at politikern­e tar oss på alvor og jobber for at tannhelse skal inn i egenandels­ordningen. Det vil koste penger, vi må se på dette som en investerin­g. Kostnadene vil vaere store i starten, men utjevne seg med tiden.

Fagforbund­et Telemark anbefaler å støtte aksjonen tannhelse for alle, som blant annet Fagforbund­et Ung, Fagforbund­et Pensjonist­er og Pensjonist­forbundet er en del av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway