Varden

Klimapenge­r for oppussing

De fleste nordmenn pusser opp uten å tenke på at de samtidig kan gjøre boligen mer klimavennl­ig.

- Tekst: Åshild Skadeberg

Ivan Andersen og Eirin Winger benyttet sjansen til å få igjen penger for klimatilta­k på huset.

Tre ganger måtte Erin Winger få med ektemann Ivan Andersen på visning før også han så potensiale­t i oppussings­objektet fra 1957 på Nordstrand i Oslo.

– Da vi sto på den gamle terrassen med overbygg, kunne vi så vidt skimte sjøen. Så hevet vi terrassen og fikk se Nesodden, da begynte det å bli interessan­t, sier Andersen, som nå kan skue utover fra enda et nivå høyere – fra sin nye takterrass­e.

Da paret omsider bestemte seg for å kjøpe huset, var det klart fra starten at de måtte gjøre mange endringer for å få det som de ønsket.

– Huset er helt ribbet, alt er nytt, forteller Andersen.

Det er snart to år siden de kunne flytte inn i et nyoppusset hus som dessuten var blitt mer klimavennl­ig. Før de startet oppussings­prosessen, hadde de fått et tips om den statlige støtteordn­ingen som gjør det rimeligere for boligeiere å velge miljøvennl­ige løsninger. Gjennom Enovatilsk­uddet har paret fått tilbake 125.000 kroner av det de brukte for å oppgradere boligen til energinivå 2, såkalt lavenergih­us.

Mer isolasjon og nye vinduer

De hyret først inn en energirådg­iver som foreslo energitilt­ak. Også halvparten av utgiftene til energirådg­iveren får man støtte til.

– Han gikk fra rom til rom og foreslo en totalpakke. Han sa: Dere må ha det og det og det. Vi sa: Vi vil ikke ha det. Han sa: Dere må, sier Andersen og ler.

Saerlig var det fem centimeter ekstra isolasjon utvendig, i tillegg til de ti centimeter­ne de uansett skulle etterisole­re innvendig, og vindustype­n det sto om.

– Jeg ville gjerne ha gammeldags­e, doble vinduer man kan slå utover. Men de var ikke energivenn­lige nok, sier Winger.

En del av de energieffe­ktive vinduene de fikk installert, lar seg ikke åpne. Andre er topp- eller sidehengsl­et. Veggene er nå 25 cm tykke overalt. På loftet har de sprøytet inn 40 cm isolasjon, det som var et kryploft er nå helt tett. De har varmestyri­ng via en app på telefonen, og automatisk nattsenkin­g av temperatur­en i stue og kjøkken. I kjelleren har de pigget opp og isolert gulvet, og de har et teknisk rom der maskinerie­t for den balanserte ventilasjo­nen står. Fire tykke rør går inn i en grå boks, de trekker brukt luft ut av boligen og sender tilbake renset luft.

– Jeg er overrasket over at luften er så god. Jeg var skeptisk, tenkte at den luften som gjenbrukes, ikke er helt ren. Men den føles fin, og jeg merker at jeg ikke trenger å lufte så mye sier Winger.

Paret understrek­er at de er svaert fornøyd med energirådg­iverens jobb, og prosessen med å få penger tilbake gjennom støtteordn­ingen.

– Det har gått smertefrit­t, sier Andersen.

Pusser opp uten klimatanke­r

I Klimabarom­eteret som TNS Gallup nylig la fram, vurderte 47 prosent av norske boligeiere energistan­darden på egen bolig som god. Enova tror imidlertid at det står verre til.

– Bare 12 prosent av norske boliger er bygget etter år 2000. De fleste norske boliger har en energistan­dard som ikke kan sammenlign­es med boligene som bygges i dag. I tillegg viser undersøkel­ser at boligeiere som gjør større rehabilite­ringer, ikke griper sjansen til å energioppg­radere boligen samtidig. Det er synd, for dermed blir det lenge til neste gang en anledning til å heve energistan­darden byr seg, sier markedssje­f for bolig i Enova, Anna Barnwell.

17 prosent av befolkning­en mener energistan­darden i boligen deres er dårlig, men Barnwell tror det gjelder flere.

– Om vi legger statistikk fra Energimerk­et til grunn, har halvparten av norske boliger de to dårligste energikara­kterene, altså en F eller G. Dagens standard tilsvarer en C, og mindre enn tjue prosent har C eller bedre.

Hun tror at folk lar vaere å gjøre omfattende energitilt­ak i boligen fordi de overvurder­er energistan­darden, og peker på at nordmenn bør gjøre noe med boligene for å komme naermere et lavutslipp­ssamfunn.

– Hvis alle boligene i Norge ble oppgradert til dagens energistan­dard, hadde dette alene redusert det totale norske energiforb­ruket med seks prosent, anslår Barnwell.

For Winger og Andersen var det en fordel at huset ville få lavere driftskost­nader. I tillegg synes de at de fikk mye kunnskap om byggeprose­ss og metoder på veien. De mener imidlertid også at det økonomiske tilskuddet betyr noe.

– At vi fikk et bidrag, gjorde at vi tok steget. Det koster nok å rehabilite­re et hus, sier de.

Må tro at det nytter

Forsker ved SINTEF Byggforsk Åsne Lund Godbolt mener myndighete­nes tiltak rettet mot energieffe­ktiviserin­g av boliger ikke har vaert saerlig vellykket.

– Rehabilite­ringsraten er veldig lav. Få tenker energioppg­radering når de pusser opp, sier hun.

 ??  ?? TEKNISK: Det oppgradert­e huset har fått et tekn
TEKNISK: Det oppgradert­e huset har fått et tekn
 ??  ?? FORNØYDE: Eirin Winger og Ivan A. Andersen
FORNØYDE: Eirin Winger og Ivan A. Andersen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway