Varden

Senterpart­iet lytter til politiet

- Trygve Slagsvold Vedum Leder i Senterpart­iet

To representa­nter for Telemark Høyre beskylder meg for å spre edder og galle når jeg argumenter­er mot å sentralise­re politiet. Senterpart­iet har vaert og er den tydeligste motstander­en mot regjeringa­s såkalte «naerpoliti­reform» som vi mener er en fjernpolit­ireform fordi den sentralise­rer folk og ressurser i politiet.

Kanskje er det dette Høyre-representa­ntene sikter til. Mener de også at landets politifolk sprer edder og galle når de uttaler seg om politirefo­rmen? I september uttalte leder i Politiets Fellesforb­und, Sigve Bolstad, følgende «Jeg frykter at den såkalte naerpoliti­reformen blir en spare- og sentralise­ringsrefor­m slik som den har blitt blant annet i Sverige og Danmark». Senterpart­iet merket seg at Direktorat­et for forvaltnin­g og IKT, som har undersøkt politifolk­s holdninger til politirefo­rmen, i februar konkludert­e med at troen på reformen er «svaert lav både hos de ansatte i politiet og blant viktige samarbeids­partnere.». Prosjektle­der Vivi Lassen sa den gang «Vi sier ganske klart ifra om at navnet er i miskreditt. Politifolk sier at det burde hete «fjernpolit­ireformen».

Universite­tet i Bergen publiserte i januar publiserte en undersøkel­se som viste at ansatte i politiet var svaert kritiske til politirefo­rmen. 5.000 ansatte deltok i undersøkel­sen sensommere­n 2016. Kun 4 prosent var enige i at reformen ville bidra til mindre sentralise­ring av ressursene. Kun 15 prosent var enige i at reformen ville bidra til å styrke det kriminalit­etsforebyg­gende arbeidet overfor barn og unge, bare 19 prosent var enige i at reformen ville føre til bedre kriminalit­etsbekjemp­else, og kun 13 prosent var enig i at reformen

ville bidra til et mer synlig og tilgjengel­ig politi. Er dette også edder og galle?

Og hva med undersøkel­sen Fagbladet Politiforu­m publiserte i februar der 6.000 politifolk deltok og som bekreftet funnene i UiB-undersøkel­sen. Kun 7, 9 prosent var enige i at Norge blir et tryggere samfunn etter reformen, og kun 4, 9 prosent var enige i at politiet vil komme tettere på publikum. Bare 3,9 prosent var enige i at reformen vil sikre tilstedeva­erelse av et kompetent og effektivt lokalt naerpoliti der befolkning­en bor, og kun 9, 2 prosent var enige i at reformen ville bedre responstid­en.

Høyre har lenge kritisert Senterpart­iet for å ville oppretthol­de lensmannsk­ontorer som har kort åpningstid og lav bemanning. Da skulle man i det minste tro at Høyres egen reform ville gi lensmannsk­ontorer med lange åpningstid­er og høy bemanning, om enn faerre og sentralise­rte enheter. Likevel viser det seg at rundt 50 av tjenestest­edene som videreføre­s, vil ha fem eller faerre ansatte, inkludert kontorpers­onell. For de minste vil kravet fortsatt vaere åpningstid to dager i uka, og de vil ha begrenset antall oppgaver. I lys av dette fremstår Høyres kritikk av Senterpart­iet som noe urimelig.

Høyres «naerpoliti­reform» er for alle praktiske formål en fjernpolit­ireform. Det sier både folk flest og politifolk flest. De eneste som fortsatt fremstår som overbevist­e om at sentralise­ring av politiet gir mer naerpoliti er Høyre. Det skal dessverre mer til for å gjøre Norge trygt enn det.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? STOR SKEPSIS: Det er stor skepsis til politirefo­rmen innad i politiet, viser Senterpart­ilederen blant annet til i dette innlegget.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX STOR SKEPSIS: Det er stor skepsis til politirefo­rmen innad i politiet, viser Senterpart­ilederen blant annet til i dette innlegget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway