Varden

Dyster dag i møterom Revehiet

-

Mørkt og dystert. I den grad det kan vaere det midt på dagen midt i juni, var det stemningen og vaersituas­jonen i Statens hus i Skien fredag, der de ansatte hadde stengt dørene og samlet seg i møterom Revehiet for å følge et allmøte hos fylkesmann­en i Vestfold over storskjerm.

Statssekre­taer Paul Chaffey med nyutnevnt fylkesmann Per Arne Olsen ved sin side presentert­e den brutale konklusjon­en. I alle fall var den brutal sett fra Telemark: Fylkesmann­en med nesten hele staben havner i Tønsberg. Det skal skje fra 1/1 2019, altså om temmelig nøyaktig halvannet år. Begrunnels­en er blant annet den rollen som fylkesmann­en har i forhold til samfunnssi­kkerhet og beredskap. Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap ligger nettopp i Tønsberg. Politi og statsadvok­at havner der også, og dermed blir det et fagmiljø på det feltet samlet.

Telemarks fylkesmann Kari Nordheim-Larsen har aldri sett ut som noen soltilbede­r. Men denne dagen var hun blek, selv til henne å vaere. Hun hadde håper på et annet utfall, og på å slippe å lede et embete på flyttefot på tampen av karrieren. Nordheim-Larsen selv blir ikke med på lasset. Hennes åremål går ut og hun går over i pensjonist­enes rek- ker innen reformen blir satt i verk. Det er verre for mange andre i staben. Chaffey forsikret at ingen skal miste jobben som følge av sammenslåi­ngen. Men daglig pendling mellom Telemark og Tønsberg vil bli både dyrt og tungvint, selv om Eidangerpa­rsellen på Vestfoldba­nen akkurat rekker å bli ferdig til reformen.

Chaffey la til at det ikke er hogd i stein hva fylkesmann­en skal drive med. Det kan bli nye funksjoner, uten at han var mer konkret om det.

En avdeling av fylkesmann­en skal bli igjen i Telemark. Det naturlige ville vaere at det ble miljøvern, ut fra at det er mye å overvåke på det feltet her i Telemark. Mer beske tunger, og dem var det ikke vanskelig å finne fredag, spådde at det snarere ville bli en avdeling som er så liten som mulig. Uansett syntes Nordheim-Larsen at det plasteret på såret ikke var noen god løsning og noe man kunne spart seg. Det som ellers er å velge mellom er utdannings-, landbruks- og sosialog helseavdel­ing. Administra­tiv enhet blir det neppe, og helt sikkert ikke samordning­s- og beredskaps­staben, som var en hovedbegru­nnelse for å velge Tønsberg.

Hva var det som skjedde? Erna Solbergs regjering tok over i 2013. Jan Tore Sanner ble kommunalog moderniser­ingsminist­er, og satte i gang en prosess med å lage større enheter innen forvaltnin­gen på alle nivåer, både statlig, kommunalt og regionalt. Noen steder, ikke minst i Vestfold, gikk det rimelig greit. I Telemark blir det en ny kommune av Bø og Sauherad. Eller skjedde ingenting. Siljan fikk ikke engang den sneien av Kongsberg med én fast innbygger som de ønsket seg.

Regionene ble til et kompromiss mellom regjeringe­n og støttepart­iene der Telemarks foretrukne allianse med Buskerud og Vestfold blir til bare Telemark og Vestfold.

Mens mismotet la seg som en mørk sky over Statens hus, var stemningen løftet på Fylkeshuse­t en kilometer lenger sørøst i Skien. Der innkalte fylkesrådm­ann Evy-Anni Evensen til allmøte, og åpnet med å bevilge penger til sprudlende drikke under båtturen for ansatte samme kveld, for å feire at regionhove­dstaden blir i Skien.

Det kan selvsagt vaere som en bokser, som hever hansken seierssikk­ert etter en runde for å påvirke dommerne til å gi poeng. Hun påpekte at fylkeskomm­unens sentrale stab er større enn fylkesmann­en, 216 mot 120, og at det altså var flest arbeidspla­sser på spill for Telemark hos førstnevnt­e.

Flere av de politikern­e som uttalte seg i løpet av dagen fredag, så mye mindre lyst på utsiktene til at Skien vil få fylkeshove­dstaden enn det fylkesrådm­annen gjør. De frykter at Vestfold-politikern­e vil bry seg lite om signaler fra en statsråd, men vil bruke kjøttvekta i form av et større innbyggert­all til å sikre seg også fylkeshove­dstaden, og så satse på at dette går gjennom som en del av det regionale selvstyret. Den prosessen har ett år mer på seg enn sammenslåi­ngen av fylkesmenn­ene. På det året kommer et kommune- og fylkesting­svalg, som kan bli kommuneog regionråds­valg. Men aller først skal det vaere et stortingsv­alg. Og de første valgløften­e om å snu om på reformen etter valget, er for lengst blitt avgitt. Med andre ord: Der er slett ikke sikkert at siste ord er sagt.

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? INGEN GOD DAG:
Ansatte hos Fylkesmann­en i Telemark har nettopp fått beskjed om at det meste i Skien blir flyttet til Tønsberg. De har fått hyggeliger­e meldinger.
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD INGEN GOD DAG: Ansatte hos Fylkesmann­en i Telemark har nettopp fått beskjed om at det meste i Skien blir flyttet til Tønsberg. De har fått hyggeliger­e meldinger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway