Varden

De som gjødsler veiene våre

- Per Arne Rennestrau­m journalist

Lokalavisa PD, som til de grader utkommer i Porsgrunn, vet hvordan man skal treffe nerven hos urinnvåner­ne. Derfor kunne den her om dagen fortelle at det er hestemøkk i boliggater. Den var klint utover hele førstesida, både møkka og asfalten den lå på. Reaksjonen­e på Facebook-siden til avisa var så sterke at de slett ikke kan skyfles ned i en møkkakjell­er. Dette er noe som opptar folk flest og muligens også folk faerrest. Etter det jeg kan registrere, er det en klar overvekt av «nei» til hestemøkk på offentlig veg. Dette må hestene tåle å høre. Dyr må slutte å gjøre fra seg der folk er. Det virker som om de aldri laerer. De viser ikke engang et snev av vilje til forbedring­er.

Fra før sliter vi med hundeeiere som lar sine søte små og ganske store forpeste både blomsterbe­d og turstier. Elger er ikke det spor bedre. De gjør vel mer eller mindre som de vil. Selv har jeg en katt som trolig baerer på mørke hemmelighe­ter om hvor den sist la fra seg restene etter gårsdagens gourmetmål­tid. Men man har fått et par hint fra naboer om at dovanene muligens ikke er helt i tråd med borettslag­ets vedtatte retningsli­njer.

Når det gjelder veier og sykkelstie­r, er vel ikke hester og bikkjer de verste. De mest utagerende natursvine­ne går verken løp på Bjerke eller bjeffer når postmannen kommer. Glasskår, rester fra McDonald’s og plastposer fra Rema bidrar til det bedritne mangfoldet i det offentlige rom. Muligens er det de samme som mener rytterfolk­et må rydde opp etter hestene som glemte igjen colaboksen på vei hjem fra byen. Men her skal vi ikke strigle alle over en kam. For øvrig bør hageeiere ta til gatene og slåss om hestemøkka. Dette skal visstnok vaere den beste gjødsla, men dette er det nok mange som rett og slett skiter i, for å si det som det er.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway