Varden

– Tiden renner ut for å redde menneskeli­v

Koleraepid­emien i Jemen har nå krevd rundt 1.000 menneskeli­v, melder FN, som etterlyser mer bistand og engasjemen­t fra omverdenen.

- SANA

– Tiden renner ut om vi skal redde mennesker fra å bli drept av krig og sult, og nå har vi i tillegg kolera som ytterliger­e komplisere­r situasjone­n, sier Jamie McGoldrick, som leder koordineri­ngen av FNs hjelpearbe­id i Jemen.

– Vi kjemper på grunn av mangelen på ressurser. Situasjone­n krever øyeblikkel­ig handling, sa han under en pressekonf­eranse i Jordans hovedstad Amman torsdag.

Hjerteskja­erende

Over 130.000 mennesker er nå trolig smittet av kolera i Jemen, anslår FN, som hittil har registrert naermere 1.000 koleradøds­fall. Over halvparten av dødsofrene er kvinner og barn.

– Det som er virkelig hjerteskja­erende, er at medmennesk­eligheten har tapt for politikken, sier McGoldrick.

Giverland har lovet naermere 18 milliarder kroner i nødhjelp til Jemen i år, men har til nå bare gitt 29 prosent av dette, ifølge McGoldrick.

Ifølge FN trenger 19 millioner mennesker nødhjelp i Jemen, og 10,3 millioner av disse trenger umiddelbar hjelp for å overleve.

Dersom hjelpen ikke straks trappes opp, kan 300.000 bli smittet av kolera i løpet av de neste seks månedene, advarer Verdens helseorgan­isasjon (WHO).

Bombes

Sikkerhets­situasjone­n i Jemen, der Saudi-Arabia i spissen for en USA-støttet koalisjon fører krig mot opprørere som grep makten i hovedstade­n Sana høsten 2014, gjør hjelpearbe­idet vanskelig.

Ifølge FN er minst 10.000 sivile drept og naermere 30.000 såret i krigen, og over 3 millioner mennesker er drevet på flukt fra sine hjem.

(NTB-AFP)

 ?? BEGGE FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? KATASTROFE ETTER KATASTROFE: En mann leter i ruinene av huset sitt, som ble bombet av saudiarabi­ske fly i Jemens hovedstad Sana. Minst 10.000 menneske er drept i krigen, og Jemen trues nå i tillegg av en massiv sultkatast­rofe og en koleraepid­emi.
BEGGE FOTO: AP/NTB SCANPIX KATASTROFE ETTER KATASTROFE: En mann leter i ruinene av huset sitt, som ble bombet av saudiarabi­ske fly i Jemens hovedstad Sana. Minst 10.000 menneske er drept i krigen, og Jemen trues nå i tillegg av en massiv sultkatast­rofe og en koleraepid­emi.
 ??  ?? – HJERTESKJA­ERENDE: FN kritiserer omverdenen for å lukke øynene for katastrofe­n som utspiller seg i Yemen, her fra et sykehus i Sana.
– HJERTESKJA­ERENDE: FN kritiserer omverdenen for å lukke øynene for katastrofe­n som utspiller seg i Yemen, her fra et sykehus i Sana.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway