Varden

Skien bystyre må møtes oftere

- Tore Svarverud Kommentato­r

Vi må møtes oftere. Det var noe av det første ordfører Hedda Foss Five sa, før Skien bystyre gjøv løs på sitt sju timers maratonløp torsdag kveld. Erik Gudbrandse­n (H) var den som tok opp saken. Sakskartet er omfattende med mange saker som er viktig for innbyggern­e. De folkevalgt­e blir slitne, og det kan ende med at saker får mindre grundig behandling enn de hadde fortjent, mente han. Ordføreren tok saken på sparket, og sa at hun vurderer om det skal settes opp flere bystyremøt­er.

Iårer

det 13 møter, hvorav ett er en budsjettor­ientering og ett årets avsluttend­e todagersmø­te. Vanligvis begynner møtene klokka 17 og varer i omtrent fem timer. Det er som regel nok til å behandle sakskartet skikkelig, selv om det betyr at en sak som havner sist på sakskartet må regne med litt stemoderli­g behandling både fra politikere og media, uansett hvor grundig saksbehand­leren har vaert.

Men nå hadde

alle saksbehand­lerne ryddet pult og PC foran sommeren. 29 ordinaere saker pluss fire orienterin­gssaker var det som ventet politikern­e, og før det en orienterin­g fra ordføreren om hennes og politiets bekymring for at Bandidos har etablert seg i Skien. Og så sandsaken helt til slutt.

Store saker ventet.

Bruk av kommunens overskudd. Tilstanden og vedlikehol­dsbehovet på Skien fritidspar­k. Innretning­en på eiendomssk­atten. Barnehage i Skien fritidspar­k. «Samboergar­anti» i eldreomsor­gen. Alt sammen saker som dreier seg både om viktige prinsippen­e og store beløp.

Og så kom

en hel serie med store samferdsel­ssaker. Bypakke Grenland og bruken av midler, inklusive den kvarte milliarden som Grenlandsk­ommunene har fått tilbud om som belønnings­midler for økt kollektivt­rafikk og mindre bilbruk. Århusbrua. Moflatakry­ssene.

Disse sakene er

hele grunnlaget for at Bypartiet kom fra ingenting og ble tredje største parti i bystyret. Så det ble mange innlegg både fra dem og andre partier, selv om saken om Moflatapro­sjektet til slutt ble utsatt, etter at politikere og rådmannens saksbehand­lere hadde havnet i en alvorlig uenighet om tiltak som betyr tilrettele­gging for motorisert trafikk.

Også de andre

nykommerne i bystyret, Miljøparti­et de grønne, hadde mye å si i saker som dreide seg om bilens plass i framtidas Skien eller har et miljøaspek­t. Og det har jo egentlig de fleste sakene.

Det er vanskelig

å kritisere tidsbruken til de 55 folkevalgt­e med så mange tunge saker på agendaen, selv om det helt åpenbart er noen som lar seg forelske i sin egen stemme. Demokrati tar tid. De faerreste vil synes det er bra om bystyret delegerer alt til ordfører og rådmann og går hjem.

Løsningen må bli

den som ordfører Hedda skisserte, at det blir hyppigere møter. Det betyr igjen at de folkevalgt­e må bruke mer av sin fritid i bystyresal­en. Mer møter på dagtid er neppe noen god løsning, da vil det bli enda vanskelige­re for dem som kombinerer jobb og politikk.

Men opphopinge­n av

store saker i juni, som både skjer både rundt om i kommunene og ikke minst i Stortinget, er egentlig ganske forutsigba­r.

Møtet nå torsdag

kunne gjerne ha blitt fordelt over to dager. Det varte i nesten 7 timer. To ganger fem hadde det ikke vaert noe problem og fylle, og det kunne kanskje ha gitt bedre både debatter og vedtak.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? PRATEGLAD: Det er ikke akkurat en forsagt gjeng som møtes i Skien bystyre. Stort sett møtes de en gang i måneden. Det er i minste laget til å få unna sakene.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN PRATEGLAD: Det er ikke akkurat en forsagt gjeng som møtes i Skien bystyre. Stort sett møtes de en gang i måneden. Det er i minste laget til å få unna sakene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway