Varden

Flere dødsfall uten Vinmonopol­et

- IOGT Grenland Per Skaugset

Både Høyre og Fremskritt­spartiet har programfes­tet forslag som vil gi en mer liberal alkoholpol­itikk.

Mens Høyre åpner for at sterkøl skal kunne selges i dagligvare­butikkene, går Frp inn for å nedlegge Vinmonopol­et. Dette er alt annet enn god kunnskapsb­asert alkoholpol­itikk.

Den sittende regjeringe­n har i utgangspun­ktet fastslått at alkoholpol­itikken skal stå uforandret. Likevel har vi i løpet av regjerings­perioden registrert at alkoholpol­itikken til stadighet har blitt utfordret, saerlig av Frp. Vi ser at taxfree-kvotene øker og at det hele tiden kjempes om reduksjon i alkoholavg­ifter og økning av åpningstid­er, samtidig som de etablerte alkoholfri­e sonene til stadighet utfordres.

Når Frp nå også programfes­ter å oppheve Vinmonopol­et, og går inn for direkte salg fra produsent til forbruker, tar de rett og slett ikke hensyn til verken folkehelsa eller til den store oppslutnin­gen Vinmonopol­ordningen har blant folk flest. Det vi vet om betydninge­n av Vinmonopol­et bør tale for å slå ring om denne omsetnings­formen, ikke ødelegge den.

Forskninge­n er entydig på at det vil ha store og negative virkninger å fjerne Vinmonopol­et. Alkoholfor­sker Ingeborg Rossow ved Folkehelse­institutte­t (FHI) bekrefter at en nedleggels­e av polet vil ha klare negative konsekvens­er – både i form av økt forbruk og høyere skadenivå.

Hva betyr så det, mer konkret? En gruppe helseforsk­ere fra universite­ter i Canada, Storbritan­nia, Australia, USA, Finland og Sverige har nå lagt fram en rapport om konsekvens­ene av å fjerne Systembola­get i Sverige. Selv om Systembola­gets andel av alkoholsal­get er høyere enn Vinmonopol­ets, ligger Norge og Sverige ellers svaert naert hverandre i alkoholpol­itikken. Rapporten er alt annet enn lystig lesning: Mellom 20 og 30 prosent økning i alkoholfor­bruk, som igjen fører til:

Ca. 850 til 1400 flere dødsfall pr. år

Ca. 13.000 til 20.000 flere alkoholrel­aterte sykehusinn­leggelser

Ca. 4.600 til 8.000 flere tilfeller av fyllekjøri­ng

Ca. 17.000 til 28.000 flere voldshende­lser De negative helseeffek­tene er betydelige. Et økt forbruk fører til flere dødsfall, flere innleggels­er på sykehus, samt flere tilfeller av fyllekjøri­ng og vold. I forlengels­en av dette er det naturlig å anta at flere av de mest sårbare blant oss, blant annet barn og unge, vil få merke hva økt alkoholfor­bruk kan føre til.

Vi i IOGT oppfordrer derfor til å verne om Vinmonopol­et og en tilhørende solidarisk alkoholpol­itikk.

Det vi vet om betydninge­n av Vinmonopol­et bør tale for å slå ring om denne omsetnings­formen, ikke ødelegge den.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway