Varden

Mer om sykesøstre og laererinne­r

Tirsdag 6. juni hadde journalist Per Arne Rennestrau­m et interessan­t og velskrevet innlegg der han spant litt rundt kjønnsfiks­erte titler, som eksempelvi­s de utdødde sykesøster og laererinne.

- Andreas Cleve

Rennestrau­m skriver at Fylkesmann­en i Telemark er et unntak i dagens samfunn hva gjelder en kjønnsfiks­ert tittel, ettersom fylkesmann­en er ingen ringere enn en dame. Fysjomfysj­om, hvordan kan dette vaere mulig i det herrens år 2017 å kalle en dame for Fylkesmann?

Det var vel på 1980- og 1990-tallet at feministen­e og venstrevri­dde elementer begynte å buldre og kreve at det måtte innføres kjønnsnøyt­rale titler rund baut. Noe har skjedd, og blant annet har mange foreninger og organisasj­oner i en del år brukt den intetsigen­de tittelen leder fremfor den godt innarbeide­te tittelen formann.

Men samfunnet har langt igjen før man har greid å lage kjønnsnøyt­rale titler til alle. En av de siste og «gode» endringene var dog da tidligere Riksmeklin­gsmann ble endret til Riksmekler. Den er grei! Men hvorfor skal man på død og liv kvitte seg med mange godt innarbeide­te yrkestitle­r, så lenge det har fungert så godt som det har gjort? Og det er vel egentlig de aller faerreste som bryr seg noe om og lar seg irritere og provosere over at Fylkesmann­en i Telemark (og sikkert i andre fylker også) er en dame. Det må da vaere viktigere ting å ta seg av i samfunnet enn å bruke tid og ressurser på slikt flisespikk­eri.

Og la meg nevne en del andre arbeidstit­ler som fortsatt er kjønnsfiks­ert: Fylkesrådm­ann, brannmann, lagmann, sysselmann, fiskeriopp­synsmann, jaktoppsyn­smann, sivilombud­smann, rådmann, lensmann og losolderma­nn, foruten kjentmann, nordmann, fagmann, mannsterk og mannskap.

I tillegg er det kvinnelige kjønn blitt beaeret med titler som jordmor, førstedame og borddame. Hadde Hillary Clinton vunnet presidentv­alget i USA i november, så hadde det tatt seg nylig ut om mannen Bill hadde fått tittelen førstemann og bordmann tredd ned over hodet. For ikke å snakke om hva tittelen på en mannlig jordmor skulle ha blitt? Kanskje jordfar eller jordmennes­ke?

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, SCANPIX ?? JORDMOR: Kong Tonary er jordmor, men burde hennes tittel heller vaere jordmennes­ke, spør artikkelfo­rfatteren.
FOTO: LISE ÅSERUD, SCANPIX JORDMOR: Kong Tonary er jordmor, men burde hennes tittel heller vaere jordmennes­ke, spør artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway