Varden

EØS og norsk arbeidsliv

- FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX Johnny Olsrud

EØS-avtalen er avgjørende for Norge. Det gir arbeidsinn­vandring som mange sektorer er fullstendi­g avhengige av.

Likeledes har EU-retten som Norge har innført gjennom EØS-avtalen, styrket arbeidstak­eres rettighete­r på en rekke områder, blant annet ved masseoppsi­gelser eller konkurs, økte rettighete­r for deltidsans­atte og hindret aldersdisk­riminering.

Derfor ser jeg med glede at flertallet på LO-kongressen i mai igjen understrek­et viktighete­n av EØS. Markedsadg­ang og like rammevilkå­r i hele Europa er en forutsetni­ng for at det går så godt i Norge.

Likevel har EØS-debatten i LO avdekket en rekke alvorlige utfordring­er for norsk arbeidsliv: lavtlønnsk­onkurranse, sosial dumping og dårlige vilkår i arbeidsliv­et. Debatten har belyst et viktig moment: regelverke­t er ikke godt nok tilpasset dagens arbeidsliv. Det er i midlertidi­g ikke EØS-avtalen i seg selv som er problemet. Dårlige vilkår i arbeidsliv­et har to grunnlegge­nde årsaker: For det første finnes det norske arbeidsgiv­ere som bevisst omgår regelverke­t, og arbeidstak­ere som er villige til å akseptere dårlige arbeidsfor­hold. For det andre er ikke norske myndighete­r godt nok rustet mot organisert arbeidsliv­skriminali­tet. Få kunne se for seg at arbeidsinn­vandringen etter EUs østutvidel­se ville bli såpass omfattende, eller at de åpne grensene ville føre med seg en omfattende organisert kriminalit­et.

Det blir for enkelt å utnevne EØS til syndebukke­n. Avtalen gir Norge suverenite­t og handlingsr­om til å forme sin egen arbeidsliv­spolitikk. Bestemmels­ene i avtalen er hovedsakel­ig minimumskr­av. Dette innebaerer at nasjonale myndighete­r kan vedta strengere krav om det er politisk vilje til det. Eksempelvi­s kan det stilles krav til bedriftene om at de må ha et gitt antall fagarbeide­re og laerlinger.

EØS-avtalen er god for Norge. Men den har et handlingsr­om som ikke blir utnyttet. Jeg savner Norges stemme i Europa. Medbestemm­else er den eneste måten man når et av de målene LO-kongressen gikk inn for, nemlig «å fremme arbeidstak­errettighe­ter og den sosiale dimensjone­n» i Europa.

 ??  ?? EØS-STØTTE: Avtroppend­e LO-leder Gerd Kristianse­n kom med klare advarsler mot å si opp eller reforhandl­e EØS-avtalen i åpningstal­en under LO-kongressen.
EØS-STØTTE: Avtroppend­e LO-leder Gerd Kristianse­n kom med klare advarsler mot å si opp eller reforhandl­e EØS-avtalen i åpningstal­en under LO-kongressen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway