Varden

POLITIKK: EØS-avtalen Finnes det alternativ­er?

- Åge Eriksen Borgeåsen, Leder av Telemark Nei til EU ved folkeavste­mningen 1994

Med bakgrunn i at Norge har innført 11.013 EU-direktiver siden 1994, stiller undertegne­de følgende spørsmål, er Norge tjent med dette?

Norge kan fritt velge å si opp EØS-avtalen med ett års varsel, ifølge avtalens artikkel 127. EØS-avtalen fastslår at etter utmelding skal mann forhandle om å finne praktiske løsninger som både Noege og EU er tjent med.

Frihandels­avtalen og WTO-regelverke­t. Frihandels­avtalen fra 1973 er ikke opphevet, og vil igjen gjelde hvis EØS-avtalen sies opp. (artikkel 120). Avtalen gir norsk industri tollfrihet på all eksport til EU. Eneste unntak er naeringsmi­ddelindust­rien. med toll på bearbeided­e landbruksv­arer(etter ønske fra Norge) og fiskeprodu­kter (EUs ønske) Vi kan også støtte oss på WTO-avtalen som et internasjo­nalt rammeverk for handel. Bilateral avtale om handel og samarbeid. Etter å sagt opp EØS-avtalen kan Norge starte forhandlin­ger for å inngå en ny handels-og samarbeids­avtale med EU. Det er lite sannsynlig at EU skulle avise handel med Norge, som forsyner EU landene med store mengder olje, gass og andre innsatsvar­er til naeringsli­vet.

Kan EØS-avtalen endres slik at vi luker vekk de mest uheldige konsekvens­ene? Da må Norge for eksempel ha rett til å stille stengere krav til produkter ut fra helse- og miljøhensy­n, rett til å skjerme enkelte sektorer fra EUSs liberaseri­ngsregler. En avtale med EU bør ta utgangspun­kt i at Norge ikke uten videre skal motta nye regler fra EU når det forhandles om å innføre nytt EU-regelverk.

En slik avtale, som den tidligere frihandels­avtalen, innbyr til dialog og gjør partene mer likestilt enn EØS. Myndighet bør heller ikke overdras til noe ovevåkning­sorgan (tilsvarend­e ESA) eller domstol (EFTA-domstolen). Uenigheter skal løses på politisk nivå.

Etter at de sveitiske velgerne sa nei til EØS i desember 1992 ble handlen mellom EU og Sveits forsatt regulert gjennom frihandels­avtalen fra 1973. Avtalen er supplert av nye rammeavtal­er bl.a nåt det gjelder arbeidsmar­ked, forsknings­samarbeid, felles varestanda­rder og konkuranse om offentlige innkjøp.

Avtalen mellom Sveits og EU er prinsipiel­t forskjelli­g fra EØSavtalen. Det er ingen automatikk i at Sveits skal innføre nye EU-regler som gjelder det indre markedet. Avtalen innfører heller ikke noen domstol eller overvåking­sorgan som kan gi Sveits forpliktel­ser slik FTA-domstolen og ovevåkning­sorganet ESA gjør i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway