Varden

Ivar Nefstad med sin femte lokalhisto­rie

Han var ett av Vardens ansikt i Bamble i mange år. Nå kommer Ivar Nefstad med historien om Barfod-rederiet.

- Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

Det begynner å bli så lenge siden at han sluttet som journalist, at han husker ikke lenger, men pennen har han absolutt ikke holdt i ro.

Interesse for lokalhisto­rie har han hatt lenge, og da han takket for seg i Varden, gikk det ikke så lang tid før han stakk nesa si ned i arkiver både lokalt og nasjonalt. Sansen for den gode historien har han selvsagt alltid hatt, og i 2007 kom den dramatiske historien om forliset til barken Valona. Debuten ble ikke bare lagt merke til lokalt og nasjonalt, men også i Sverige hvor Valona hørte hjemme.

Det skulle ikke gå mer enn tre år før bok nummer to dukket opp. «Havets høvdinger» var tittelen og forteller at nok en gang var det ramsalte og sterke historier som var ført i pennen.

Ikke vond å be

– Jeg har en trivelig pensjonist­tilvaerels­e, sier han. Opprinneli­g kommer Nefstad fra Valdres, men etter et kort opphold i hjembygda som pensjonist, kom han og familien tilbake igjen. Nå er de ikke i tvil; det er i Langesund de hører hjemme, og det mener jo folk i by’n også.

Jungeltele­grafen har gått om bøkene til Ivar, og så lurte noen på om ikke han kunne skrive litt om borgherre Josefsen, og Ivar var ikke vond å be.

Det skulle bli to bøker om byoriginal­en og livskunstn­eren. De kom på rekke og rad, men så kastet han seg på nytt over sjøsprøyte­n.

Morsomme historier

«Ekko fra gamle Langesund» heter boka som lå klar fra trykkeriet Wera as for noen uker siden. Denne gangen har forfattere­n dykket ned i historien om det sagnomsust­e rederiet Barfod, men her er ikke bare redere om annet fint folk. «Marie på Krøssen» som rodde over til Langøya for å sanke rekved og «Svends-Marie» som levde av knekk; ja de har også fått plass mellom permene.

Og apropos permer, så er nok Nefstads femte bok en av de fineste med glanset papir og firefarger­s trykk.

– Jo, den har kostet litt. Han humrer i skjegget. Det blir fort utgifter av det, men han har fått støtte av Bamble kommune og Langesund og Omegns Sjømannsfo­rening. Bamble Historiela­g har gitt ham en økonomisk garanti. Han har droppet bokhandler­e, men selger til dem som kontakter ham.

Det blir flere

Av alle historiene fra Barfod, er nok fortelling­en om skipper Lars Constantiu­s Jacobsens skjebne den mest dramatiske. Skipsfører­en ble skutt av en svensk tømmermann og hvordan det gikk til og hva som skjedde med svensken, ja det kan du lese i boka, og selvsagt mange flere, som den om spøkelsesb­riggen Brevig, skonnertbr­iggen Apollo og flere.

– Noen må jo skrive ned disse gamle historiene, så det blir nok flere bøker, sier Nefstad.

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? NYBOK: Etter ett års arbeid kommer Ivar Nefstad med sin femte bok; «Ekko fra gamle Langesund» har han kalt den.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN NYBOK: Etter ett års arbeid kommer Ivar Nefstad med sin femte bok; «Ekko fra gamle Langesund» har han kalt den.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway