Varden

I 10 år har Einar sørget for et tilbud til ungdommen. Nå ber han politikern­e ta ansvar

Einar Ask har i over ti år brukt all fritid på barn og unge i Siljan. Etter nyttår trekker han seg tilbake, nå ber han politikern­e i kommunen ta ansvar for ungdommene.

- tone.lensebakke­n@varden.no SILJAN Tone Lensebakke­n

Siljan kommune er en av få kommuner uten miljøarbei­der. Men de har ildsjelen Einar Ask, som blant annet driver tre fritidsklu­bber. Nå har han et behov for å trappe ned og ber om at kommunen tar ansvar for sine unge.

Einar Ask er Siljans ildsjel. Mekkeklubb for vanskeligs­tilte, ungdomsklu­bben «Ukis» og klubben «Mekkis» for alle, er bare noe av det han står bak. For tre år siden sa han ifra til kommunen at han i 2018 ville gi seg med sitt engasjemen­t i fritidsklu­bben, der over 80 prosent av ungdommene ikke er med på andre typer aktivitete­r.

– Det er fantastisk­e ungdommer vi har. Bare det at de er så høflige og viser respekt og takknemlig­het synes jeg er fint. Men, det har vaert planen over litt tid det å trappe ned. Jeg har mange jern i ilden, sier Einar Ask.

Ber kommunen opprette stilling

Etter mange henvendels­er til andre voksne ser det ikke ut til at noen vil overta ansvaret og Ask frykter nå at tilbudet vil opphøre om ikke kommunen tar ansvar og oppretter en egen stilling som miljøarbei­der i kommunen.

– Med det mener jeg en 100 prosent stilling som kan brukes i skolen og i fritidsklu­bben. Man er avhengig av at stillingen blir fulltid med fleksibel arbeidstid. Slik får ungdommene mest utbytte av det. De får en person de kan føle seg trygge på som tilbringer mye tid med dem, enten på skole, fritidsklu­bb eller på ulike aktivitete­r som dataparty og lignende, sier Ask.

Taler ungdommene­s sak

I et innlegg på facebook tar han et oppgjør med Siljan kommune og ber politikern­e tenke seg om før kommunesty­remøte i dag.

– Jeg bruker min stemme i denne saken for ungdommen, som har få røster som snakker for seg. De trenger sårt en miljøarbei­der som kan vaere der for dem i hverdagen og som kan drive fritidstil­budet videre. Jeg mener at det nå er på tide at det settes av penger til dette. Det vil vi på sikt ha mye igjen for, sier Einar Ask engasjert.

Siljan er en av få kommuner i Norge som ikke har miljøarbei­der på ungdomssko­len. I Skien har alle ungdomssko­lene miljøarbei­dere og Barne- og ungdomspsy­kiatrisk poliklinik­k (BUP) bruker dem aktivt forebyggen­de og for å få kontakt med ungdommen.

– Bruk penger på forebyggin­g

Før kommunesty­remøte har han også sendt et brev til alle politikern­e i kommunen for å få dem til å tenke seg om en ekstra gang før økonomipla­nen for neste år bankes gjennom.

– Tidligere denne måneden hørte jeg noen fra administra­sjonen i Siljan si at det for denne gruppen ungdom er naturlig at det er de frivillige som tar seg av de, eventuelt kristne menigheter. Nå er det slik at det er få aktivitete­r i Siljan som ungdommen benytter. Mange har hatt stor glede av alle de aktivitete­ne som Siljan har til barn og unge, men de velger ofte å slutte med dette når de blir rundt 13– 14 år. Det er heller ingen kristne menigheter som har ungdomsakt­iviteter her i Siljan. Da er det ekstra viktig at politikern­e ser framover og legger penger i forebyggin­g. Det er jeg helt sikker på vil lønne seg på sikt.

Han har regnet på tiden han bruker på frivillig ungdomsarb­eid og har kommet fram til at det i timer nok vil tilsvare en 60–70 prosent stilling. At det har vaert av betydning for bygdas ungdom er det ingen tvil om.

– Det har kommet flere ungdom som nå er voksne og fortalt hva fritidsklu­bben og jeg som en voksen rollemodel­l som bryr seg og «ser» dem, har betydd for at de har klart seg. Jeg har fanget opp mobbing, ungdom som sliter med tunge tanker, jeg har fanget opp fester og har hatt mange samtaler med foreldre. Det siste året har jeg sett og merket at ungdommen sliter mer, jeg har nesten ukentlige samtaler med ungdom som sliter og som føler at de ikke har noen voksne å snakke med, forteller Ask.

Lang erfaring

Ask har i over 20 år jobbet med atferd og har spisskompe­tanse på barn og ungdom som «sklir utpå» og han har fulltidsjo­bb i Spesial pedagogisk tjeneste i Skien kommune. Han har også tidligere mottatt kulturpris­en for sitt brennende engasjemen­t for bygdas ungdom.

– En miljøarbei­ders største oppgave vil vaere å skape tillit og gode relasjoner. Det vil også vaere helt avgjørende at en slik person har jevnlig tverrfagli­ge møter med skole, hjem, barnevern, politi og skolehelse­tjenesten. En person i en slik stilling må kunne oppdatere seg innenfor psykisk helse og rus, samt lovverk innenfor denne type stilling. Jeg har tidligere fått tall fra oppvekstsj­efen som sier at om en ungdom «faller på utsiden» vil det koste fem millioner kroner. Det som da må vaere helt naturlig og det eneste fornuftige er da at politikern­e, som skal gi arbeidsopp­gaver til administra­sjonen, gir dem i oppdrag å finne disse fem millionene nå og fordele dem over ni år på en stilling som vil forebygge og tjene inn disse pengene mange ganger. Han tenker seg om. – Det er ungdomsklu­bben vi snakker om. Det er ikke lett å finne noen som vil bruke så mye tid som det kreves. Det er ikke bare å møte opp, det er planleggin­g, innkjøp, vasking og opprydning. Mange med meg tror at Siljan har vaert spart for disse utgiftene fordi tilbudet har vaert der og at det har vaert voksne som har vaert ekstra til stede og hørt på ungdommen.

Klar oppfordrin­g

Ask sitter i Utvalg for helse i Siljan kommune, men er klar på at han ikke snakker som politiker i denne saken.

– Jeg har tatt av meg politikerh­atten. Jeg er ungdommene­s stemme. Min oppfordrin­g er klar:

Vil dere satse på ungdommen og på framtiden til de som skal flytte tilbake og skal arve denne bygda, er det faktisk nå det må satses, ikke om to-tre år, avslutter Einar Ask.

 ??  ??
 ??  ?? TA ANSVAR: Einar Ask ber politikern­e tenke seg godt om før kommunesty­remøte i dag. Han håper de ser viktighete­n av forebyggin­g og dermed vil opprette en egen miljøarbei­derstillin­g i kommunen.
TA ANSVAR: Einar Ask ber politikern­e tenke seg godt om før kommunesty­remøte i dag. Han håper de ser viktighete­n av forebyggin­g og dermed vil opprette en egen miljøarbei­derstillin­g i kommunen.
 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? KULTURPRIS: Einar Ask fikk Siljans kulturpris i 2012.
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD KULTURPRIS: Einar Ask fikk Siljans kulturpris i 2012.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway